We weten dat de kans op diabetes type 2 groter wordt door weinig lichaamsbeweging, ongezond eten, roken, ouder worden en erfelijkheid. Aan de laatste twee kun je niet veel veranderen, maar een gezonde leefstijl heb je zelf in de hand. Toch?

Ja, gezond leven moet je toch echt zelf doen. Toch wat vaker de fiets pakken in plaats van de auto, de trap in plaats van de lift, we weten het best met z’n allen. Meer beweging is misschien zelfs makkelijker dan gezonder gaan eten. Voeding is gecompliceerder. We eten met elkaar meer suiker weg dan we vaak beseffen En let dan vooral op geraffineerder koolhydraten. Dat zijn de snelwerkende koolhydraten die onder andere in koek, snoep, zoet broodbeleg, frisdrank en diverse tussendoortjes zitten, maar ook in graanproducten zoals wit brood, witte pasta en witte rijst. Een paar tips:

Geraffineerde koolhydraten

Veel deskundigen zijn het erover eens dat geraffineerde koolhydraten de grote boosdoeners van chronische ziekten zijn zoals diabetes type 2. Als je veel geraffineerde koolhydraten eet, gaat het lichaam veel insuline aanmaken om die suikers om te zetten in energie. De grote hoeveelheid insuline gaat direct naar de lever toe; in de lever worden de suikers omgezet in vetten en een deel van die vetten wordt opgeslagen in de lever. Die vetten gaan in de lever zorgen voor ontstekingen. En door die ontsteking wordt het lichaam ongevoelig voor insuline. Zo ontstaat diabetes type 2, maar ook andere aandoeningen zoals hart- en vaatziekten en kanker.

Tips voor een gezonde leefstijl:

  1. Eet veel groenten.
  2. Kies bij voorkeur volkorenpasta, -rijst en -brood en zilvervliesrijst. Daarin zitten veel vezels, waardoor de bloedsuikerspiegel langzamer en minder stijgt.
  3. Gebruik niet te veel ‘zoetigheid’, witte pasta, witte meel, witte rijst of aardappelpuree. Geraffineerde koolhydraten dus waardoor de bloedsuiker omhoog schiet.
  4. Kies voor ‘goede soorten vet’, die zitten in noten, vis, avocado en olijven.
  5. Het klinkt gezond, maar zeker in pakken vruchtensap zit veel suiker! Drink het liefst water of koffie en thee zonder suiker.
  6. Wees matig met alcohol.
  7. Hetzelfde geldt voor zout. Te veel zout is niet goed voor de bloeddruk.
  8. En, kom in beweging! De zonnige dagen komen er aan en lichaamsbeweging is essentieel in een gezonde(re) leefstijl!