Zorgt dat voor meer stress of is het een gezonde gewoonte?

Insulinepompen met steeds meer functies, geavanceerde glucosemeters en -sensoren, hippe diabetes apps. Allemaal om de diabetes zo goed mogelijk onder controle te houden. Maar als het een keer niet goed gaat, zie je dat meteen terug op je sensor of glucosemeter. Heeft intensieve zelfzorg alleen voordelen, of zorgt het ook voor extra stress?

“Ik zou niet meer zonder sensor willen”, vertelt een ouder. “De waarde die ik meet bij een vingerprik zegt niet zoveel. Als mijn dochtertje goed zit, weet ik niet of dat toeval is. Dankzij de sensor zien we of haar bloedsuiker stijgt of daalt. Daardoor kunnen we veel veiliger corrigeren.”

Ouders van kleine kinderen zijn vooral blij met de mogelijkheden van alle mogelijkheden van intensieve zelfzorg. Dankzij de insulinepomp hoeven zij hun kind niet een paar keer dag te injecteren. Door de sensor zien zij elk moment van de dag en nacht de bloedglucosewaarde van hun kind. Er is zelfs een pomp die automatisch stopt als de sensor een te lage waarde meet. 

Het neemt een hoop zorgen weg. Maar het heeft ook een keerzijde: zeker bij jonge kinderen moet er altijd iemand in de buurt zijn die de waarden kan interpreteren en de insulinepomp kan ‘bedienen’.   

Zonder glucosesensor leven, is ineens stress 

Door de hoge kosten wordt de sensor alleen vergoed voor mensen die hun diabetes op geen enkele andere manier onder controle krijgen, voor kinderen en tijdens de zwangerschap.  Angela mocht de sensor tijdens haar zwangerschap gebruiken. “Ik moest enorm wennen. Bij elke te hoge of lage waarde ondernam ik actie, wat soms helemaal niet nodig was. Uiteindelijk kreeg ik het onder controle en waren mijn waarden goed. Nu, zonder sensor, gaat het niet goed met me. Ik voel mijn hoge en lage waarden heel slecht aan, en dat zorgt voor veel stress.”

Zorgen omdat je alles weet

Veertig jaar geleden waren al deze mogelijkheden er niet. Francien: “Mijn dochter heeft nu 41 jaar diabetes. Zelfcontrole was de eerste jaren nauwelijks mogelijk; alleen met speciale teststrips konden we zien hoeveel suiker ze in haar urine had. Er was nog geen kortwerkende insuline om bij te regelen. Ik heb me veel zorgen gemaakt. Als ze dan weer ’s nachts uit bed kwam om te plassen, wist ik dat ze veel te hoog zat. Maar ik kon zo weinig doen. Als ik nu zie hoe mijn dochter de hele dag door haar bloedsuiker controleert, en naar mijn gevoel te snel bijregelt, heb ik daar ook vraagtekens bij. Dat zorgt voor veel stress! Zeker als ze hard haar best doet, maar desondanks blijft schommelen. Ik had zorgen omdat er zo weinig mogelijkheden waren, zij heeft nu zorgen doordat ze alles weet!” 

Meer energie

Het is intensief om drie of vier keer per dag insuline te spuiten, een insulinepomp te gebruiken en om meerdere keren per dag je bloedsuiker te checken. Aan de andere kant kun je met intensieve zelfzorg sneller bijregelen en daalt het Hba1c. Dat is niet alleen goed voor je lijf – minder risico op complicaties – , maar je voelt je ook beter en hebt meer energie.