“Wij willen laten zien dat je een beter leven kunt hebben met diabetes wanneer je sport centraal stelt. Als je goed voor jezelf zorgt, levert dit prachtige prestaties op.” Dat zegt internist Henk Bilo. Voor de Bas van Goor Foundation begeleidt hij mensen met diabetes die naar IJsland gaan om daar een superprestatie neer te zetten.

 
In juli zal het zover zijn: dan vertrekken de twaalf mensen, waarvan zes met diabetes type 1 en zes met type 2, met de Bas van de Goor Foundation naar IJsland om daar te wandelen door bergen, langs rivieren en gletsjers. Om in de zomer te kunnen presteren, zijn de voorbereidingen nu gestart. 

Ook voor Sabine Woesthoff (29), die diabetes type 1 heeft. “Het is voor mij heel normaal om met diabetes te leven. Vanaf mijn tweede heb ik diabetes type 1 en ondanks dat ik een heel onregelmatig leven heb, kan ik overal heen en overal aan meedoen. Door met de Iceland Diabetes Challenge mee te doen, wil ik de tijd nemen om stil te staan bij het feit dat ik diabetes heb. Ik wil niet in oude gewoontes belanden, maar ik wil mezelf leren managen. Bovendien kan ik ook van anderen leren door met deze challenge mee te doen.”

Fitter worden ondanks diabetes

Het thema van de Iceland Diabetes Challenge is zelfmanagement. Voor Sabine speelt dit ook een rol in haar dagelijks leven: “Als je diabetes hebt, ben je voor 0,03 procent van de tijd onder behandeling – dat is dus heel erg weinig. De rest van de tijd ben je zelf bezig met diabetes. Voor de challenge is het belangrijk dat je zorgt dat je fit genoeg bent, maar je moet ook weten hoe je met diabetes zult reageren op deze uitdaging. Als het te zwaar wordt, ga ik proberen mezelf af te laten leiden door de natuur.”

“Om mij goed voor te bereiden, doe ik een combinatie van kracht- en conditietraining. Ik tennis al jaren, maar dat is toch anders dan een hele dag op verschillende hoogtes lopen. Ook heb ik een personal trainer en elke zondag maak ik een lange wandeling. Ik merk dat dit een positieve invloed heeft op de waarden van mijn bloedsuiker. Als ik mezelf goed begeleid, zijn mijn bloedsuikers beter en voel ik me fitter.”

Goed voor jezelf zorgen

De deelnemers worden begeleid door een medisch team. Henk Bilo is een van de internisten die meegaat naar IJsland. “Tijdens de eerste keuring hebben we gekeken of de kandidaten een goede basisconditie hebben. We hebben gekeken naar hoe de mensen in het leven staan, wat ze van diabetes weten en in hoeverre zij zich verantwoordelijk voelen voor hun aandoening. Zelfmanagement gaat om keuzes maken, ook als je ergens niet voor kiest. Met deze challenge willen wij laten zien dat je een beter leven kunt hebben met diabetes wanneer je sport centraal stelt. Als je goed voor jezelf zorgt, kan dit prachtige prestaties opleveren.”

Verantwoordelijkheid nemen

“De deelnemers werken aan hun lichamelijke conditie, maar ook het medisch team en de filmploeg zullen goed moeten trainen voor de challenge. Op sommige dagen lopen we vijftien kilometer per dag met twintig kilo bagage op onze rug, dus dat is iets wat we niet moeten onderschatten. Voor mensen met diabetes type 1 is het vooral belangrijk dat zij een evenwicht vinden tussen de hoeveelheid insuline en het aantal calorieën.”

“We ondersteunen de kandidaten tijdens de voorbereiding en in IJsland. Zo geven we tips over welke spullen ze mee moeten nemen en we geven hen instrumenten, zoals een bloeddrukmeter, om nog beter voor zichzelf te kunnen zorgen. In plaats van trainingsschema’s te maken en te zeggen wat mensen moeten doen – de klassieke manier van begeleiding – laten wij mensen nadenken over de verantwoordelijkheid die ze hebben.”