<-- NIET ACTIEF -->

Weken voordat Sinterklaas in het land is, vullen de schappen zich al met speciaal snoepgoed. Van pepernoot tot taai taai en van banketstaaf tot marsepein. Allemaal lekker, maar wel rijk aan koolhydraten, vetten en calorieën. Welke sinterklaaslekkernij kun je het beste kiezen als je diabetes hebt?

Geen sinterklaassnoepgoed eten als je op Pakjesavond omringd bent door pepernoten, taai taai en banketstaven is een lastige opgave. Misschien wens je dat Sinterklaas met zijn snoepgoed snel weer naar Spanje verkast, doe je je best om het bij een handje pepernoten te laten of ga je je één keer per jaar te buiten aan deze lekkernijen. Stel dat je niet al het snoepgoed aan je neus voorbij wilt laten gaan, wat is dan de gezondste keus?

Ga voor de taai taai

Het antwoord op deze vraag is best eenvoudig: kies voor het taaiste snoepgoed, de taai taai. Van al het sinterklaassnoepgoed bevat de taai taai de minste koolhydraten (5 gram) en calorieën (15 calorieën). En goed nieuws: in deze snack zit geen vet. Het Diabetes Fonds zet de mandarijn op nummer twee, 6,5 gram koolhydraten en 30 calorieën, maar echt gezellig snacken is het met deze vrucht niet. Kies anders voor een klein handje van de ouderwetse pepernoot (2 gram koolhydraten per pepernoot) en een klein stukje chocoladeletter. Houd je porties klein.

Diëtist en diabetesverpleegkundige Harriët Verkoelen: “De taai taai bevat inderdaad de minste koolhydraten. In al het andere snoepgoed zitten meer koolhydraten, tenzij je het over je hart kunt verkrijgen om overal maar één van te nemen. Maar zelfs als je overal één van neemt, kan het toch flink oplopen. Eet dan liever een handje noten (2 gram koolhydraten) of een klein stukje donkere chocolade (5 gram koolhydraten). Of bak zelf een muffin van amandelmeel en zoetstof.”

Recept: suikervrije pepernoten

Voor deze suikervrije pepernoten heb je nodig:

  • 75 gram amandelmeel
  • 30 kokosmeel
  • 3 medjoul dadels
  • 2 eetlepels speculaaskruiden
  • snuf zeezout
  • 30 gram roomboter
  • 1 ei
  • sap van een halve sinaasappel

Verwarm de oven voor op 160 graden. Meng de amandelmeel, kokosmeel, speculaaskruiden en het zeezout in de keukenmachine. Voeg de ontpitte dadels toe, snijd ze in stukken en doe ze bij het beslag. Smelt de roomboter en voeg het sinaasappelsap toe. Voeg het ei toe en mix alles tot een beslag. Beleg een bakplaat met bakpapier en draai kleine balletjes van het deeg. Bak de pepernoten in twintig minuten in de oven.

[bron: voedzaamensnel.nl]

Recept: suikervrije amandelspijs

Gebruik suikervrij spijs in gevulde speculaas of draai er kleine snoepballetjes van. Je hebt nodig:

  • 100 gram amandelmeel
  • natuurlijk zoetmiddel
  • snufje zout
  • half ei
  • optioneel: 1 theelepel amaretto

Meng alle ingrediënten tot een mooie pasta in een keukenmachine of met een vork of staafmixer. Proef het en voeg naar eigen smaak zoetmiddel toe en een ei als je het smeuïger wilt maken. Als het te dun is, doe er dan een beetje amandelmeel bij. Schep de amandelspijs op een stuk huishoudfolie en vorm er een rol van zonder luchtbellen. Vouw de folie rondom strak dicht en rol de uiteinden in. Leg het in de koelkast voor maximaal 3 dagen.

[bron: koolhydraatarmrecept.nl]