<-- NIET ACTIEF -->

Overgewicht, te weinig beweging, roken… allemaal bekende factoren die het risico op diabetes type 2 verhogen. En daar komt er nog één bij: werkstress. Mensen met veel werkstress hebben maar liefst 45 procent meer kans op diabetes type 2.  Weg met de stress dus! diabetesNU geeft je tien tips om stress op het werk te verminderen.

In onderzoek laten dr. Cornelia Huth en prof. Karl-Heinz Ladwig zien dat de kans op diabetes type 2 hoger wordt bij mensen met meer werkstress. De onderzoekers bij het Helmholtz Zentrum München (Duitsland) onderzochten 5.300 werknemers in een periode van dertien jaar.

Het is dus belangrijk om iets te doen aan werkstress. Het liefst vandaag nog! We hier vind je tien tips:

1. Neem het heft in eigen hand

Uit het onderzoek blijkt dat voor maar liefst een op de vijf werknemers de werkdruk te hoog is. En dit gaat niet om een ‘gewone drukke periode’, maar om een situatie waarbij heel veel van je geëist wordt en je het gevoel hebt weinig controle over de situatie te hebben.

Herken je dit? Probeer het heft in eigen hand te nemen. Maak voor jezelf een overzicht van je werktaken, dat schept duidelijkheid. Zijn er taken die te veel stress opleveren? Maak dat bespreekbaar en zoek samen met je manager of collega’s naar een oplossing.

2. Kom uit je hoofd

Als je hoofd voortdurend vol zit met wat allemaal ‘moet’, is er vaak geen ruimte voor andere, niet- werkgerelateerde dingen zoals sporten. Je blijft als het ware in je eigen stresszone ronddraaien. En ja, sporten kost tijd. Tijd die je niet denkt te hebben! Maar doe je het toch, dan levert het je ook heel wat op.

Regelmatig bewegen helpt je met stress omgaan en helpt de stress zelf verminderen. Door te bewegen maak je je hoofd leeg, en bovendien wordt het ‘gelukshormoon’ serotonine aangemaakt in je hersenen, waardoor je je beter kunt ontspannen. Begin klein: een stuk lopen tijdens de lunchpauze doet al wonderen!

3. Stel prioriteiten

Kort maar krachtig: Stress wordt vaak veroorzaakt door een gebrek aan prioriteiten. Maak voor jezelf een prioriteitenlijst! Op je werk, maar ook privé. Want de stress van thuis neem je mee naar je werk en andersom.

4. Neem je werk niet mee haar huis!

Neem vooral  je werk niet mee naar huis. Niet fysiek maar ook niet mentaal, qua gedachten. Probeer heel bewust afstand te nemen. Wat vaak helpt is andere kleding aantrekken zodra je thuis bent. Het is heel belangrijk thuis afstand te nemen van je werk en tot rust te komen.

5. Drink minder koffie

Bij veel stress wil je alert blijven en drink je ongemerkt vaak meer koffie dan goed voor je is. Wist je dat koffie het stressniveau verhoogt? Cafeïne is verantwoordelijk voor de aanmaak van het stresshormoon adrenaline. Bovendien verhoogt koffie ontstekingsreacties in de bloedvaten wat niet goed is voor je hart en vaten. En dat doet stress ook al. Dus: je stress verhoogt door koffie én je loopt meer risico op hart- en vaatziekten.

6. Waar haal jij voldoening uit?

Misschien heb je een baan waar je niet veel voldoening uit haalt. Ook dat kan (veel!) stress veroorzaken. Om voldoening te ervaren en je goed te voelen in je werk is niet alleen de inhoud van je werk belangrijk. De omgeving is net zo goed van belang. In welke omgeving gedij jij goed? Van baan wisselen kan vast niet een-twee-drie. Maar misschien wel van afdeling of is er een andere vestiging met mensen bij wie jij meer op je plek bent? Lukt dat ook niet? Probeer dan in de bestaande situatie meer contact te krijgen met mensen bij wie jij je prettig voelt.

7. Geef je grenzen aan

Voel jij je verantwoordelijk voor het reilen en zeilen op je werk? Ook voor de dingen die eigenlijk op het bord van je collega liggen? En doe je daarom duizend-en-een dingen tegelijk? Dan is het onvermijdelijk dat je stress ervaart. Concentreer je op één ding tegelijk en bouw rust in tussen de verschillende werkzaamheden. Neem even de tijd om stil te staan bij hoe je je voelt. Wat zegt je lichaamstaal, ben je gespannen? Adem rustig in en uit en vlieg niet overhaast naar de volgende afspraak.

8. Eet gezond, ook op je werk

Superfoods tegen stress? Die zijn er vast, maar ook heel gewone producten kunnen helpen je stress te verminderen. Vooral groene, maar ook zwarte thee helpen om het cortisolniveau te laten dalen. Cortisol is net als adrenaline een stresshormoon. Ook vitamine C verlaagt je cortisol: veel fruit eten, dus! En, wist je dat pure chocola – niet te veel! – een echte anti-stressbom is?

9. Slaap voldoende

Chronische stress verstoort je slaap-waakritme, waardoor je nog slechter met stress kunt omgaan. Probeer goed en voldoende te slapen.

10. Mindfulness tegen stress

Kom je er met deze tips niet uit? Dit jaar promoveerde Jenny van Son op het effect van mindfulness op mensen met diabetes. Zij organiseert cursussen waar veel belangstelling voor is. De deelnemers geven aan dat ze na het volgen van een mindfulness-training minder last van stress hebben en beter kunnen omgaan met depressieve gevoelens en gevoelens van angst.

Onderzoek

Aan het onderzoek deden ruim 5.300 werknemers mee tussen de 29 en 66 jaar. Ze werden gemiddeld 13 jaar gevolgd. Aan het begin van het onderzoek had nog niemand diabetes. Maar in de jaren daarna hadden 291 mensen diabetes type 2 gekregen. De hoeveelheid werkstress werd gemeten met behulp van vragenlijsten. Ook werd gekeken naar andere risico’s die de kans op diabetes kunnen verhogen zoals roken, eetgewoontes, gewicht, beweging enzovoorts.