<-- NIET ACTIEF -->

Wanneer je veel dorst hebt en vaak moet plassen, gaat er bij veel mensen een alarmbel rinkelen. Maar er zijn veel meer signalen die kunnen wijzen op diabetes type 2 die minder voor de hand liggen. Wij zetten ze voor je op een rij, zodat je deze symptomen voortaan wel herkent.

1. Snurken

Zagen, piepen, snurken. Zonder dat je het door hebt, houd je je bedpartner wakker. Snurken kan een signaal zijn van diabetes. Het is zelfs bewezen dat snurken en slaapapneu vaker voorkomt bij diabetici.

2. Gekke voeten

De meeste voeten verdienen niet de schoonheidsprijs, daar hoeft geen alarmbel voor te gaan rinkelen. Maar zenuwbeschadiging kan de voet veranderen, denk aan gekrulde tenen of een hardere huid. Wanneer je voeten er plotseling anders uit gaan zien, is dat iets om in de gaten te houden.

3. Het koud hebben

Het koud hebben, vooral in handen en voeten, is een bekend probleem voor mensen met diabetes. Dat heeft te maken met neuropathie. Zenuwen worden gevoed en van zuurstof voorzien door kleine bloedvaatjes. Deze kunnen door diabetes worden aangetast. Dit kan zorgen voor een slechtere bloedcirculatie en dat heeft effect op de warmte van de handen en voeten. De zenuwschade die ontstaat wordt diabetische neuropathie genoemd.

4. Beter zicht

Slechter zien wordt vaak gekoppeld aan diabetes. Maar sommige diabetici merken dat hun zicht (tijdelijk) verbeterd, waardoor zelfs een bril niet meer nodig is.

5. Huidproblemen

Nagelinfecties, acne en bacteriële infecties komen vaker voor bij mensen met diabetes. Ook genezen wondjes minder snel.