<-- NIET ACTIEF -->

Voor elke maaltijd insuline spuiten en altijd nadenken over wat je eet. Voor diabetici is het dagelijkse kost, maar veel mensen weten helemaal niet wat diabetes inhoudt. Ook al wordt er gesproken van een diabetes epidemie. Daarom is het vandaag Wereld Diabetes Dag. Maar wat vinden mensen met diabetes zelf van deze dag?

Een ontmoetingsplek voor mensen met diabetes is het diabetestrefpunt, een forum van de Diabetesvereniging Nederland. Dé perfecte plek om vragen te stellen. Daarom vroegen wij hier wat ze er eigenlijk van vinden dat Wereld Diabetes Dag bestaat. Dit zijn de opvallendste antwoorden op onze vraag:

Elke dag is diabetes dag

Mo: “Wereld Diabetes Dag zegt mij persoonlijk niet zo heel veel, omdat het voor mij alle dagen diabetes dag is. Zelf sta ik er op zo’n dag niet speciaal bij stil. Ik vind het uiteraard wel erg goed dat er extra aandacht wordt besteed aan diabetes. Met name dat andere mensen zich bewuster worden van wat diabetes precies is en hoeveel impact deze ziekte kan hebben. Ik merk in mijn omgeving dat mensen soms denken dat het ‘allemaal wel meevalt’ en dat zij zich niet realiseren welke complicaties diabetes met zich mee kan brengen.”

Weg met het stigma!

Chaim: “Voorlichting is de kracht van de weg voorwaarts. Mensen betrekken bij wat diabetes is en zorgen voor meer begrip en minder stigma. Als een diabetes dag dat kan bereiken, is het een nuttige dag. Aan ons om die dag te gebruiken om nieuwe mensen in onze omgeving duidelijk te maken wat leven met diabetes kan en mag zijn. Dat wij niet anders zijn en zelden meer beperkt, maar dat als we een hypo hebben, het heel belangrijk is dat onze (werk)omgeving weet wat te doen. Voorlichting begint thuis, in je vriendenkring en op je werk. Dat is altijd belangrijk, maar een diabetes dag is een klein zetje in de richting van een bewustere wereld.”

Begrip is ver te zoeken

Erik: “Wat ik belangrijk vind is dat de mensen zonder diabetes eens stilstaan bij wat voor een impact deze chronische aandoening op je leven kan hebben. Begrip is wat dat betreft zeer ver te zoeken. Zelfs mensen in mijn omgeving begrijpen niet dat je 24 uur per dag met de ziekte bezig bent. Diabetes heb je 24 uur per dag en je hebt nooit van je leven een dag vrij. Er is geen dag dat je kunt eten en drinken wat en wanneer je wilt. En geen dag dat je geen rekening hoeft te houden met de activiteiten die je hebt verricht of gaat verrichten.”

Lang leve de partners

Tessa: “Een beetje meer begrip zou af en toe wel fijn zijn. Voor de gevolgen voor partners van iemand met diabetes mag ook wel wat meer aandacht komen. Voor hen wordt het er ook niet makkelijker op, bijvoorbeeld als we uiteten gaan. Voordat we gaan moet ik zorgen dat mijn suiker omhoog gaat en het continue meten. Sluit vooral ook de stemmingswisselingen niet uit, bij ons vliegen af en toe de dakpannen net zo hoog en weer naar beneden als mijn suikerspiegel. Ook de kinderen hebben er last van, want de ene keer kan ik alles hebben en een uur later is alles me te veel. Leg dat maar eens uit. Wanneer er meer begrip zou kunnen komen van buitenstaanders, is dat een mooi begin.”