Metformine is één van de meest gebruikte diabetesmedicijnen. Het wordt vaak als eerste voorgeschreven aan mensen met diabetes type 2 en zorgt ervoor dat je lichaam gevoeliger wordt voor insuline. Maar werkt het ook voor mensen met diabetes type 1? Volgens nieuw onderzoek blijkt het een positieve invloed te hebben op de bloedvaten.

Op de bloedsuikerwaarden heeft metformine geen positief effect, maar op de bloedvaten wel. Dat blijkt uit de REMOVAL-studie, een grootschalig internationaal onderzoek waarbij ook artsen van het Maastricht UMC betrokken zijn. Een belangrijke ontdekking, volgens de artsen, omdat mensen met diabetes een grotere kans hebben op hart- en vaatziekten.

Minder slagaderverkalking

Voor de studie werden 500 mensen met diabetes type 1 onderzocht. De bloedsuikerspiegel van de deelnemers bleek drie jaar na het gebruik van metformine niet veranderd. Wel werd ontdekt dat de mate van slagaderverkalking minder was geworden. Een belangrijke uitkomst, want slagaderverkalking kan leiden tot hart- en vaatziekten. Ook bleken de mensen met diabetes type 1 een paar kilo’s te zijn afgevallen en verbeterde het LDL-cholesterol (het ‘slechte’ cholesterol). De effecten zijn klein, maar kunnen allemaal gekoppeld worden aan het gebruik van het diabetesmedicijn. De studie is het grootste onderzoek naar hart- en vaatziekten onder diabetes type 1-patiënten ooit.

100.000 mensen met diabetes type 1

In Nederland hebben ongeveer 100.000 mensen diabetes type 1. Metformine wordt tot nu toe alleen gebruikt door mensen met diabetes type 2. Het heeft een positief effect op het bloedsuikerwaarden, het gewicht en het risico op hart- en vaatziekten.