Goed nieuws over roken. Kan dat? Ja, er roken steeds minder jongeren. Hopelijk houden ze dat vol. Want dat tabak slecht is voor je gezondheid, is alom bekend. Minder bekend is dat roken extra schadelijk is als je diabetes hebt. Je lichaam reageert dan bijvoorbeeld minder goed op insuline.

 
Het is nog niet eens zo heel lang geleden dat op feestjes altijd een glas met sigaretten en sigaren op tafel stond. Onvoorstelbaar, dat kan nu echt niet meer. Roken is ongezond en wordt niet voor niets geweerd uit huiskamers, kantoren en restaurants. De link tussen roken en verschillende soorten kanker, longziekten en hart- en vaatziekten wordt ook steeds duidelijker.

Maar ondanks dat we wéten dat roken ongezond is en dat we op steeds minder plek mogen roken,verdwijnt de sigaret niet. Nog steeds rookt een kwart van alle mensen (26 procent). Ook mensen met diabetes. Vooral hun risico op hart- en vaatziekten wordt extra groot.

Diabetes en roken = extra risico

Als je diabetes hebt, is je risico op hart- en vaatziekten sowieso al groter. Vooral mensen met diabetes type 2 hebben vaker dan normaal problemen met hart en bloedvaten. Maar ook bij mensen met type 1 diabetes komen hart- en vaatproblemen vaker voor. Bloedvaten worden namelijk dikker en stugger door diabetes en ze raken eerder beschadigd. Hierdoor blijven cholesteroldeeltjes sneller aan de wanden plakken en worden de bloedvaten nauwer. Dit proces heet aderverkalking. Het gevolg? Het bloed stroomt minder makkelijk door het lichaam, zodat andere organen minder bloed en zuurstof krijgen. Wondjes genezen minder snel en het kan zelfs leiden tot een hartinfarct of een hersenbloeding.

Diabetes en nicotine

Ditzelfde effect zie je bij nicotine in sigaretten. Ook door de nicotine worden de bloedvaten smaller en raakt de wand van de bloedvaten beschadigd. Eén en één is twee! Of zelfs drie. Een te hoog cholesterol en een te hoge bloeddruk komen ook al meer voor bij type 2 diabetes. De risico’s mogen duidelijk zijn!

Door roken spuit je meer insuline

Wat minder bekend is, is dat het lichaam van mensen die roken minder goed reageert op insuline. Rokers hebben meer insuline nodig om de bloedsuikerspiegel te verlagen. Iemand met diabetes die rookt moet dus meer insuline spuiten of meer medicijnen nemen. Wanda de Kanter, longarts in het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam, voegt toe: “Het gaat zelfs verder. Heb je geen diabetes, dan loop je als roker meer risico om deze ziekte te krijgen. Mensen die roken hebben namelijk meer kans op diabetes, doordat het lichaam minder gevoelig wordt voor insuline.”

Diabetes en stoppen met roken

Genoeg redenen om te stoppen. Maar juist dat is zo moeilijk bij een nicotineverslaving. Samen met Pauline Dekker, longarts in het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk, schreef De Kanter het boek Nederland stopt met roken!. Zij zijn ervan overtuigd dat iedereen kan stoppen met roken, als hij of zij maar gemotiveerd is en de juiste methode gebruikt. “Dat is al bij duizenden van onze patiënten gelukt.” In dit boek geven zij inzicht in hoe je kunt stoppen met roken en hoe je een ander kan motiveren om te stoppen. Alle werkende stoptechnieken worden beschreven, volgens de laatste wetenschappelijke inzichten.

Lees ook het interview met Wanda de Kanter »