<-- NIET ACTIEF -->

Erfelijke aanleg voor een hoog cholesterol staat voor veel mensen gelijk aan het krijgen van diabetes. Een hele logische gedachte, maar uit onderzoek van het AMC blijkt het tegendeel. Mensen met een erfelijke aanleg hebben minder vaak diabetes dan familieleden zónder genetische aanleg. Wat kunnen we met deze nieuwe kennis?

Mensen met een erfelijke aanleg voor een hoog cholesterol hebben minder vaak diabetes dan familieleden zonder genetische aanleg. Dat is één van de opvallende uitkomsten van het proefschrift van onderzoeker Joost Besseling van het AMC. Deze uitkomst is opmerkelijk omdat diabetes type 2 meestal samengaat met een hoog cholesterol.

Volgens Besseling heeft dit te maken met bepaalde eiwitten waarmee de alvleesklier cholesterol opneemt uit het bloed. De onderzoeksresultaten brengt de onderzoekers weer op nieuwe ideeën om diabetes te remmen en de werking van cholesterol verder te onderzoeken.

Hartstichting Wetenschapsprijs

Besseling is één van de jonge onderzoekers die John Kastelein, hoogleraar inwendige geneeskunde van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam, betaalde met de Hartstichting Wetenschapsprijs. Deze prijs ontving hij in 2001 en heeft geholpen bij het onderzoek naar vetten, genen en hart- en vaatziekten. Besseling ontwikkelde onder andere een online rekenmodel, waarmee artsen de kans kunnen inschatten dat hun patiënt een genvariant heeft die leidt tot schadelijk hoog cholesterol. Hierdoor kunnen jonge patiënten eerder medicijnen krijgen waarmee hart- en vaatschade voorkomen kan worden.