<-- NIET ACTIEF -->

Als de diagnose diabetes type 2 wordt vastgesteld, komt er een hoop op je af. Ook het feit dat je je leefstijl moet veranderen, wat gezonder eten en meer bewegen betekent. Uit onderzoek van marktbureau GFK blijkt dat een derde van de mensen hun leefstijl niet verandert. Hoe komt dat en wat kunnen we eraan doen?

“Bij de meeste mensen die een chronische ziekte hebben, wordt de leefstijl niet veranderd,” vertelt leefstijlcoach Christa Huiting. “De dokter schrijft medicijnen voor en geeft in het gunstigste geval adviezen als ‘eet gezond’ en ‘ga wat meer bewegen’, maar daar blijft het bij.”

Kleine stappen

Je leefstijl veranderen gaat niet alleen om je eet- en beweegpatroon, maar ook om het veranderen van je slaappatroon en de balans tussen stress en ontspanning. Christa: “De mensen die ik begeleid zijn allemaal zeer gemotiveerd, maar geven wel aan dat het helpt om iemand te hebben die ze daarbij coacht en stimuleert om het vol te houden. Kleine stappen nemen en de juist begeleiding zijn erg belangrijk.”

Verpleegkundigen begeleiden mensen kort en de begeleiding komt vooral neer op advies geven, weet Christa vanuit haar opleiding en werk als verpleegkundige. “Daarom heb ik ervoor gekozen om een coachopleiding te volgen. Dat is een hele andere benadering. Mensen moeten zich bewust worden van waar het om gaat en welke rol zij daar zelf in spelen, ze moeten zelf de verantwoordelijkheid nemen.”

Langdurig coachen

Over hoe je mensen bereid krijgt tot leefstijlverandering heeft Christa wel een idee. “Ik denk dat artsen vanaf het begin, bij de diagnose al, daar op aan moeten sturen. Bijvoorbeeld door mensen door te verwijzen naar een leefstijlcoach of diëtist. De meeste mensen weten niet hoeveel ze zelf kunnen doen aan hun ziekte en snappen niet hoe het werkt. Kennis is volgens mij een sleutel tot het veranderen van gedrag. Diabetes kan heel vervelende en ernstige complicaties geven, dat mag je ook best benoemen.”

Eén van de grote voordelen van een gezonde leefstijl is het constant houden van de bloedsuikerspiegel. “In de loop van de tijd kan dat betekenen dat je minder of zelfs geen medicatie meer nodig hebt,” aldus Christa.