<-- NIET ACTIEF -->

Vingerprikken is best vervelend en soms zelf pijnlijk. Maar met een nieuw systeem hoeft dit niet langer. Alles dankzij een kleine sensor op je arm. De nieuwe sensor kan onder de kleding en tijdens het douchen, sporten en slapen blijven zitten. Hoe werkt deze sensor? En wat voegt het toe?

Als je diabetes hebt wordt het aangeraden om ongeveer vier tot acht keer per dag je bloedsuiker te meten. Dat kan met een vingerprik. Maar vaak is dat lastig en soms zelfs pijnlijk. Met de nieuwe sensor hoef je niet langer in je vinger te prikken en weet je binnen 1 seconde hoe je bloedsuiker ervoor staat!

Een uitkomst voor mensen met diabetes

Deze nieuwe sensor klinkt als feest in de oren. Het is een uitkomst voor veel mensen met diabetes.
Maar wat is het precies? Het gaat om de FreeStyle Libre glucosemeting. Dat systeem is door Abbott, een fabrikant van onder andere medische hulpmiddelen, op de markt gebracht en is het eerste succesvolle meetsysteem dat de traditionele vingerprik kan vervangen om glucosewaarden te meten. De sensor heeft de grootte van een twee euromunt, dat maakt het gebruiksvriendelijk en handig.

Gemakkelijk

Alles wat je nodig hebt is je telefoon en de sensor. De sensor plak je op je arm en kan veertien dagen blijven zitten. In de sensor zit een dunne, buigzame vezel die onder je huid wordt ingebracht, gelukkig is dat voor veel mensen pijnloos. De sensor meet dag en nacht je glucosewaarden en slaat ze voortdurend op. Met een scan via de app op je telefoon krijg je jouw glucosewaarden te zien en de gegevens van de laatste acht uur.

Minder hypo’s

Natuurlijk is er uitgebreid onderzoek gedaan naar het systeem, 252 mensen met diabetes type 1 deden mee aan een onderzoek. Het belangrijkste resultaat van de studie was: minder hypo’s (te lage bloedsuikerwaarden) met de app in vergelijking met de gewone vingerpik. Dankzij het makkelijke systeem werd de bloedsuiker gemiddeld 15 keer per dag gemeten en werd routinematig vingerprikken bijna overbodig.

Sjoerd van Thiel, internist/endocrinoloog in het Amphia in Breda: “De FreeStyle Libre maakt de routine van bloedprikken overbodig. Met de komst van de LibreLink-app kan de patiënt meteen scannen en reageren indien nodig, zonder dat hij een extra apparaat mee moet nemen. Tevens worden de data opgeslagen zodat de patiënt en de behandelaar terug kunnen kijken. Dit biedt de patiënt nog meer vrijheid en grotere mobiliteit.”

De LibreLink is een Android app en gratis te downloaden in de Google Play Store.