<-- NIET ACTIEF -->

Na elke maaltijd insuline spuiten of afhankelijk zijn van je insulinepomp. Zo’n 150.000 mensen in Nederland met diabetes type 1 doen het dagelijks, maar binnenkort is dat niet meer nodig. In ieder geval niet als het aan diabeteswetenschapper Aart van Apeldoorn ligt. Hij is bezig met het creëren van een behandeling waarbij maar één keer per zeven jaar of zelfs tien jaar (!) een minimale ingreep nodig is.

Bij mensen met diabetes type 1 produceren bètacellen in de alvleesklier door een auto-immuun aanval geen insuline meer. Diabeteswetenschapper Aart van Apeldoorn is bezig met een onderzoek naar een beschermhoes die de cellen beschermt tegen deze aanvallen. In combinatie met de door mensen ontwikkelde insuline producerende bètacellen of donorcellen, kan de manier waarop diabetes type 1 behandelt wordt compleet veranderen.

Geen zorgen meer

Je geen zorgen meer hoeven te maken over je bloedsuikerspiegel is een droom die Van Apeldoorn waar wil maken. “Het doel van ons onderzoek is om de efficiëntie van de huidige eilandjes van Langerhans transplantatie te verbeteren, in die eilandjes zitten de cellen die insuline aanmaken. Nu gebeurt dit alleen nog bij mensen die er het ergst aan toe zijn, omdat de medicijnen die geslikt moeten worden om het immuunsysteem af te houden niet zonder complicaties komen. We willen daarom een omgeving creëren met behulp van een speciaal implantaat waarin bètacellen zo goed mogelijk kunnen functioneren en van voedingstoffen en zuurstof worden voorzien. De hoop is dat met behulp van dit implantaat de eilandjes veel langer blijven functioneren.”

Wat zijn de voordelen van niet meer elke dag insuline hoeven te spuiten? Van Apeldoorn legt uit: “Er zijn door de jaren heen gegevens verzameld over diabetes type 1. Op de lange termijn heeft insulinetherapie complicaties, zoals nierschade, slechte wondheling door verminderde doorbloeding en blindheid. Dit ligt rond de vijftien procent hoger dan bij mensen zonder diabetes type 1. Daarnaast blijft altijd het risico op hypo’s. Kortom, de voordelen van geen insuline meer hoeven te gebruiken, zijn zeer groot. Door de natuurlijke regulatie van bloedsuiker te herstellen, zullen al deze bovenstaande effecten verleden tijd zijn.”

Is diabetes te voorkomen?

Of diabetes uiteindelijk te voorkomen is, kan hij nog niet zeggen: “Ondanks vele jaren van wetenschappelijk onderzoek, is het tot nu toe nog steeds niet gelukt om de precieze oorzaak van diabetes te vinden en dus aan te pakken of te voorkomen. Zolang dit nog niet het geval is, moeten we proberen om de vervangende bèta-celtherapie zo goed mogelijk door te ontwikkelen diabetes type 1 op een zo natuurlijk mogelijk wijze te behandelen.”