<-- NIET ACTIEF -->

Kinderen van vrouwen met overgewicht en diabetes type-2 hebben een grotere kans op overgewicht tot aan de pubertijd. Dit blijkt uit een studie waarin kinderen van vrouwen met diabetes tot in de pubertijd zijn gevolgd. Op basis van dit onderzoek heeft arts en onderzoeker Nurah Hammoud een aantal nuttige adviezen.

Arts-onderzoeker Nurah Hammoud onderzocht bij zwangeren met diabetes de groeiprofielen van baby’s in de baarmoeder. Daarnaast onderzocht ze de verbanden tussen overgewicht voor de geboorte, een te zwaar geboortegewicht en het gewicht tot veertienjarige leeftijd. Hiervoor gebruikte ze de gegevens uit GGD-bestanden van kinderen van moeders met diabetes type-1, diabetes type-2 en zwangerschapsdiabetes. Al deze kinderen zijn in het UMC Utrecht geboren tussen 1990 en 2006. Hammoud kwam tot de conclusie dat baby’s die te zwaar geboren worden, meestal in de baarmoeder al te dik zijn. Eenmaal te zwaar bij de geboorte, zijn deze kinderen ook vaak zwaarder als puber.

Overgewicht van de moeder

Het overgewicht van de kinderen met een moeder met diabetes type-2 kan volgens het onderzoek deels verklaard worden door het overgewicht van de moeder. De moeders met diabetes type-2 waren een stuk zwaarder dan moeders met type-1 diabetes of zwangerschapsdiabetes. Andere opvallende uitkomsten: de kinderen van moeders met diabetes type-2 ontbeten minder vaak, aten minder vaak tussendoortjes en waren minder vaak lid van een sportclub.

Screenen op zwangerschapsdiabetes

Hammoud adviseert vrouwen met diabetes en een kinderwens al vroegtijdig een gezonde levensstijl aan te nemen, zodat ze niet te zwaar zijn op het moment dat ze zwanger willen worden. Ook is het belangrijk om buitensporige gewichtstoename tijdens de zwangerschap te vermijden. Daarnaast lijkt de onderzoekster het een goed idee om zwangere vrouwen al in het eerste trimester te laten screenen op zwangerschapsdiabetes. Het gewicht van de kinderen moet tijdens hun jeugd goed in de gaten worden gehouden door schoolartsen en de ouders.

Grote zorgkosten

In Nederland heeft zes procent van de zwangere vrouwen diabetes type-1 of type-2 en achttien procent zwangerschapsdiabetes. Deze kinderen hebben een grotere kans op overgewicht en het ontwikkelen van diabetes. Het RIVM berekende in 2012 dat overgewicht, na roken, met 1.6 miljard euro per jaar de grootste zorgkosten met zich mee brengt.