<-- NIET ACTIEF -->

Slechts één keer overeten, het zogeheten ‘binge-eating’, en het risico op het krijgen van diabetes type 2 neemt al fors toe. De oorzaak: een te hoge bloedsuiker en een vermindering van de insulinegevoeligheid. Dat blijkt uit nieuw onderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nutrients.

Vijftien jonge, gezonde volwassenen kregen tijdens de studie één dag vetrijke maaltijden voorgeschoteld die veel energie leveren. Het dieet bestond uit voedingsmiddelen als worsten, spekjes, gebakken eieren, kaas, hamburgers en cheesecake. Ook dronken de deelnemers suikerrijke drankjes.

Te hoge bloedsuikerspiegel

De onderzoekers bekeken vervolgens de vetzuur- en glucosegehaltes en hun insulinegevoeligheid. Het resultaat: een te hoge bloedsuikerspiegel en een vermindering van de insulinegevoeligheid. Beiden verhogen de kans op het krijgen van diabetes type 2. Een avondje ‘binge-eating’ kan gevaarlijk zijn omdat het overtollige suikergehalte mogelijk giftig is. En een slechte insulinegevoeligheid kan ook schade aan de bloedvaten, hartziekten, obesitas en zelfs kanker als gevolg hebben.

Overeten en diabetes

Insuline zorgt ervoor dat bloedsuiker kan worden opgenomen door alle cellen in het lichaam. Door het tekort aan insuline of door de ongevoeligheid voor insuline, kan glucose niet in de lichaamscellen komen. Hierdoor stijgt het glucosegehalte in het bloed. En daar krijg je klachten van, met diabetes als ernstig gevolg.

Hoewel het voorgeschotelde dieet vrij extreem was, benadrukken de onderzoekers dat grote hoeveelheden calorierijk voedsel al binnen 24 uur schade kan aanrichten. Overeten doen we allemaal weleens, zoals tijdens feestdagen of op vakantie. De onderzoekers waarschuwen daarmee op te passen.