<-- NIET ACTIEF -->

Over een paar dagen is het weer zover: Wereld Diabetes Dag. Op 14 november is er speciale aandacht voor de ziekte die steeds meer mensen treft. Reden genoeg dus voor een dag waarop we hier extra bij stilstaan. Maar wat is Wereld Diabetes Dag eigenlijk? En wie heeft het in het leven geroepen?

Op 14 november 1991 is Wereld Diabetes Dag in het leven geroepen door de International Diabetes Federation (IDF) en de World Health Organization (WHO). Diabetes begon toen een steeds groter gezondheidsprobleem te worden over de hele wereld en wordt nu zelfs een epidemie genoemd. Met deze dag wilden de organisaties meer aandacht vragen voor diabetes.

Thema Wereld Diabetes Dag

Elk jaar heeft Wereld Diabetes Dag een ander thema. Dit jaar is het ‘Eyes on Diabetes’. De focus ligt op het belang van screening (bevolkingsonderzoek), zodat diabetes type 2 eerder kan worden gediagnostiseerd en behandeld. Dit vermindert het risico op ernstige complicaties. Maar ook voor diabetes type 1 is screening heel belangrijk. Een op de twee mensen met diabetes weet namelijk niet dat ze het hebben, wat ze vatbaarder maakt voor de complicaties. Het kan zelfs zorgen voor handicaps en vroegtijdig overlijden. Ook in Nederland weet twintig procent van de ruim 1,2 miljoen mensen met diabetes niet dat ze de ziekte hebben.

Met Wereld Diabetes Dag wil de internationale Diabetes Federation meer aandacht en begrip vragen voor diabetes, omdat steeds meer volwassen en kinderen diabetes hebben. Op deze website kun je zelf kijken of je een verhoogd risico hebt op diabetes type 2. Het doel van het IDF is dat er in de maand november een miljoen tests worden gedaan.

Schokkende cijfers over diabetes:

  • In 2015 waren er 415 miljoen volwassenen met diabetes. Verwacht wordt dat dit oploopt tot 642 miljoen of één op de tien volwassenen in 2040.
  • Eén op de drie volwassenen met diabetes heeft retinopathie, hierbij is het netvlies aangetast.
  • Diabetes is in veel landen de nummer één oorzaak van blindheid, hart- en vaatziekten, nierfalen en onderbeenamputatie.
  • In 2015 zijn er vijf miljoen mensen overleden door (de gevolgen van) diabetes.
    12 procent van de wereldwijde zorgkosten wordt uitgegeven aan volwassenen met diabetes.
  • Bij tot wel 70 procent van de mensen met diabetes type 2 kan de ziekte vertraagd of voorkomen worden door een gezondere levensstijl. Dat staat gelijk aan zo’n 160 miljoen gevallen in 2040.