Erectiestoornissen

Erectiestoornissen hebben alle mannen bij tijd en wijle. Slechts een kleine groep mannen heeft er regelmatig of altijd last van. Erectiestoornissen kunnen zowel lichamelijke als geestelijke oorzaken hebben.

Algemeen | Klachten bij erectiestoornissen | Behandeling van erectiestoornissen | Bekende oorzaken | Tips & vragen

Algemeen

Definitie van erectiestoornissen

Er is sprake van een erectiestoornis als een man regelmatig geen erectie kan krijgen of lang genoeg kan behouden om seks te hebben. Vaak hebben mensen het dan over impotentie. Een erectiestoornis en impotentie zijn echter niet dezelfde begrippen: onder impotentie valt ook een verminderd libido (geen zin hebben in seks). Als een man een erectiestoornis heeft, kan hij moeilijker seks hebben en/of een orgasme krijgen.

Klachten bij erectiestoornissen

De voornaamste klacht bij erectiestoornissen is dat een man geen erectie kan krijgen of zijn erectie niet lang genoeg kan behouden om seks te hebben. Hierdoor kan een man vaak ook geen orgasme bereiken.

Bijkomende klachten bij erectiestoornissen zijn vaak van geestelijke aard: depressieve gevoelens, faalangst, onzekerheid en minder zin in seks.

Behandeling van erectiestoornissen

Bij sommige mannen gaan de erectiestoornissen na verloop van tijd vanzelf over. Andere mannen hebben langere tijd last van erectieproblemen en zoeken hiervoor een behandeling. Afhankelijk van de oorzaak kunnen zij terecht bij de huisarts, uroloog, internist, endocrinoloog (een arts die zich bezighoudt met o.a. de hormoonhuishouding), seksuoloog of psycholoog.

Lichamelijke oorzaak

Als de erectiestoornissen een lichamelijke oorzaak hebben, kunnen de volgende middelen/behandelingen helpen: erectiepillen (de bekendste is sildenafil, vooral bekend als Viagra), injecties in de penis, erectieprotheses of andere hulpmiddelen om een erectie te krijgen of behouden.

Geestelijke oorzaak

Als de erectiestoornis een geestelijke oorzaak heeft, is het belangrijk deze alleen of samen met de partner met een therapeut, psycholoog en/of seksuoloog te bespreken. Het bespreken van de kwaal zorgt vaak al voor een vermindering van de schaamte en het ongemak, waardoor de kans groot is dat de erectieproblemen volledig genezen kunnen worden.

Bekende oorzaken

Erectiestoornissen kunnen zowel lichamelijke als geestelijke oorzaken hebben. Vaatziekten (zoals hoge bloeddruk), verhoogd cholesterol en aderverkalking zijn de meest voorkomende lichamelijke oorzaken. Daarnaast kunnen diabetes, stofwisselingsziekten, epilepsie, de ziekte van Parkinson, multiple sclerose (MS) en ruggenmergletsel, bijvoorbeeld als gevolg van een ongeval, leiden tot erectiestoornissen. Behandeling tegen prostaatkanker, zoals een operatie om de prostaat te verwijderen, kunnen ook zorgen voor incontinentie en/of erectiestoornissen.

Stress, depressiviteit, relatieproblemen of angststoornissen kunnen geestelijke oorzaken voor erectiestoornissen zijn. In dat geval kan een seksuoloog of psycholoog hulp bieden.

Bijwerkingen als oorzaak

Bepaalde medicijnen hebben als bijwerking dat ze het krijgen en behouden van een erectie bemoeilijken of de zin in seks (libido) verminderen. Dit zijn bijvoorbeeld plasmiddelen, bètablokkers, antipsychotica en medicijnen die invloed hebben op de hormoonspiegels. Verder kan veel alcohol drinken en roken ook een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van de erectie. Drugs als hasj en heroïne kunnen zorgen voor (tijdelijke) erectieproblemen.

Bij een klein deel van de mannen met erectiestoornissen worden de stoornissen veroorzaakt door een tekort aan het mannelijk hormoon testosteron.

Tips & vragen

Artikelen in het dossier

7 dingen die je darmen je willen vertellen

7 dingen die je darmen je willen vertellen

0
Hoe is het met je darmen? Grote kans dat je zegt: ‘prima’. Want zeg nu eerlijk: let je eigenlijk wel op je darmen? Vaak...
Eet je lever gezond

Eet je lever gezond