Gezond en vitaal ouder worden

Op zoek naar de eeuwige jeugd, dat is misschien iets te veel gevraagd. Maar op zoek naar een gezonde oude dag? Jazeker, dat doet iedereen! In dit dossier lees je tips en ervaringen over oud worden in het algemeen en gezond oud worden in het bijzonder. De beste eye-openers over gezond en vitaal oud worden.

Algemeen | Iedereen wordt 100! | Artikelen in het dossier

Algemeen

1. Kinderen eruit, hond erin

Professor dr. Rudi Westendorp (internist LUMC en directeur Leyden Academy) doet al jarenlang onderzoek naar gezond oud worden. Hij ontkrachtte tijdens De dag van de Gezondheid verschillende heilige huisjes. Wat dacht van deze: als je ouder wordt, ben je net zo gelukkig als toen je dertig was! “Gemiddeld geven we ons leven een acht. Behalve als we kinderen krijgen; want dan keldert dit cijfer. Zodra de kinderen het huis uit zijn, verschuift het gemiddelde cijfer weer naar een acht.” En eenzaamheid dan? Schrijver en psycholoog Yvonne Kroonenberg: “Neem een hond! Je bent nooit meer alleen en je moet dagelijks de deur uit voor een rondje om. Gezamenlijk een topleven, want als jij de hond aait, verlaagt dit je bloeddruk en andersom ook.”

2. Geen vrienden hebben, is net zo ongezond als roken

Oud worden komt met gebreken – en daarom is oud worden niet leuk? Ook al klinkklare onzin, betoogde prof. dr. Rudi Westendorp: “Naarmate je ouder wordt, leer je technieken om met ziekte, verlies en gebreken om te gaan. Daarom zijn veel ouderen zo levenslustig, ze kunnen het leven aan. Maar een sociaal netwerk is net zó belangrijk. Een kleine vriendenkring is nog slechter dan roken. Je steelt zo tien jaar van je leven.”

3. Heeft het leven geen zin? Dan maak je maar zin!

Journalist en schrijver Steffie van den Oord interviewde tientallen mensen van honderd. Van hen ontfutselde ze het geheim over hoe je honderd jaar wordt. Dat geheim deelde ze met het publiek in CORPUS “Doorzetten, vasthouden en het vertikken om chagrijnig te zijn – dat waren de kenmerken van alle vijftig eeuwelingen die ik sprak. Toen ik Hendrikje van Andel interviewde – ze was toen nog maar 112 – kwam ik regelmatig haar vriendin van tachtig tegen. ‘Hendrikje? Die moet je doodslaan’ zei zij regelmatig. Hendrikje was een enorme doorzetter. Heeft het leven geen zin? Dan maak je maar zin, was haar motto. En dat trok haar over de honderd jaren heen.”

4. Leef je leven als een Afrikaan

Vergeleken met westerlingen worden mensen in Ghana bijzonder gezond oud. Ze hebben nauwelijks hart- en vaatziektes of diabetes. Het was een reden dat arts David van Bodegom verouderingsonderzoek deed in Ghana. Wat kunnen we leren van oude mensen in Ghana? Wat is hun gezond-oud-geheim? “Ik ontmoette de tachtigjarige Ghanees Kwakoe. Met zijn hoge leeftijd had hij een groot aanzien. Beweging was voor hem onvermijdelijk en calorieën waren erg schaars. In tegenstelling tot het Westen; bij ons zijn calorieën onvermijdelijk en beweging schaars. Maar we zijn niet gebouwd om veel te zitten. Wat wel? Onze omgeving moet ons verleiden tot beweging. Ga bijvoorbeeld staand werken en zorg dat groente en fruit altijd voor het grijpen liggen.”

5. Het leven als je oud bent? Een dikke 8!

Tot slot gaf prof. dr. Rudi Westendorp alle aanwezigen een uniek inzicht mee. Wij zien onszelf als jong en vinden dat geweldig. En dan maakt leeftijd niet uit. Ook mensen van zestig vonden zichzelf de vitale jongere, ten opzichte van de zielige tachtiger. De oudere zien we als de ander en we dénken dat dat vreselijk moet zijn. “Maar wat weten we eigenlijk van de oudere? Gemiddeld genomen geeft een oudere zijn leven een acht. Gemiddeld. Dat betekent dus dat ook dat er zessen tussen zitten, maar ook tienen.”

Iedereen wordt 100!

Bijgestelde toekomstdromen

Ouder worden is confronterend en lang niet altijd leuk, maar je hebt het wel voor een groot deel zelf in de hand. De zaal kreeg veel handvaten om gezond oud(er) te worden. Misschien kun je niet meer keihard rondjes rennen. Maar door ons leven anders in te richten en andere keuzes te maken heeft bijna iedereen potentie om 115 jaar oud te worden.

Wie 100 wil worden, moet luisteren naar deze kinderen. Want om flink oud te worden, hoef je maar één ding te doen: dromen.

Iedereen wordt 100! Droom met ons mee!

Artikelen in het dossier

7 dingen die je darmen je willen vertellen

7 dingen die je darmen je willen vertellen

0
Hoe is het met je darmen? Grote kans dat je zegt: ‘prima’. Want zeg nu eerlijk: let je eigenlijk wel op je darmen? Vaak...
Eet je lever gezond

Eet je lever gezond