Gezond leven met weinig geld

Een goede gezondheid is onbetaalbaar. Maar soms lijkt het dat gezonde keuzes maken, juist kostbare keuzes zijn. Koekjes zijn soms duurder dan vers fruit. Net zoals die nieuwe hardloopschoenen, een abonnement bij een yoga-school of een dagje naar sauna. In dit dossier laten we zien dat een beperkt budget geen belemmering hoeft te zijn voor een gezonde levensstijl.

Algemeen | Wat is je doel? | Stappenplan | Artikelen in het dossier

Algemeen

Wie zich vitaal voelt en lekker in zijn vel zit, heeft meer energie en voelt zich gelukkiger. Gezond leven is geen kwestie van veel geld hebben. Het is een kwestie van weten wat goed voor je is, én die kennis ook toepassen. Hoe meer je weet, hoe eenvoudiger het is gezond en goedkoop te leven.

Probeer van te voren je gezondheidsdoelen te formuleren. Weten wat je wilt is niet altijd gemakkelijk. En zelfs al heb je een doel, dan nog is het de kunst om hiermee aan de slag te gaan.

  1. Stel je prioriteiten. Te veel tegelijkertijd willen veranderen werkt verlammend. Zet daarom niet je hele leven op z’n kop, maar neem een onderdeel dat je zou willen veranderen en geef dat al je aandacht. Rust is het gevolg van het maken van keuzes en dat waar je aandacht aan geeft, groeit juist.
  2. Focus je op datgene wat je kunt veranderen. We lopen allemaal wel eens vast. Hier is meestal weinig aan te doen. Verandering begint bij de bewustwording van je gedachten en het besef dat je verandering kunt sturen door anders te denken.
  3. Gebruik je medemens als spiegel. Wil je anders, maar weet je niet welke kant op? Gebruik je medemens als spiegel. Een voorbeeld: als je al twintig jaar lang uit balans bent, heb je toch een soort evenwicht gevonden. Daar word je je vaak pas bewust van, als anderen je daarop wijzen. Vrienden, collega’s, familie, geliefden of zelfs wildvreemden: vraag ze je spiegel te zijn.
  4. Zet je eerste stap binnen drie dagen. Verander niet volgende week, over een maand of pas over een half jaar. Wanneer je besloten heb je dromen te realiseren, zet je binnen drie dagen de eerste stap. Dit hoeft geen grote stap te zijn – als je maar een stap maakt.
  5. Zet je doelen positief op papier. Schrijf op wat je doel is, en kies postieve woorden. Dus niet: ik ben te dik, ik wil afvallen. Maar: ik ga gezonder eten!
  6. Wees je bewust van je eigen blokkades . Vaak stellen we bij het realiseren van je eigen doelen allerlei voorwaarden: als ik in die bikini pas, dan …

Wat is je doel?

Gezonder eten

Met een gezonder eetpatroon, bespaar je gemakkelijk veel geld . Door bijvoorbeeld minder vlees te eten, eet je minder verzadigde vetten (gezond!). Door te kiezen voor seizoensgroentes, eet je gezonde groentes zoals rode bieten, pastinaak, witte kool en peulvruchten . En laat ook dure frisdranken in de winkel liggen; een uitstekende keuze voor je gebit en én je lichaam.

Fitter lichaam

Fietsen en wandelen: je hoeft niet naar een sportvereniging om meer te bewegen. Wat wel helpt is een vriend of vriendin waarmee bewegen weer leuk en gezellig wordt. Motivatie is belangrijker dan dure hardloopschoenen! Laat ook die auto staan en pak vaker de fiets. Of ga samen met je kinderen buiten voetballen en touwtje springen. Gezond, leuk én gratis.

Minder stress

Een dagje sauna is ontspannend én erg duur. Gelukkig verdwijnt stress ook op minder kostbare manieren. Probeer vooral genoeg te slapen. Een kwart van de Nederlanders heeft slaapproblemen. Een opgejaagd en gestrest gevoel wordt versterkt door moeheid. Dat kan je verhelpen door structureel eerder naar bed gaat, minder lang voor de televisie en de computer te hangen en niet te blijven plakken op de bank.

Waar we ook veel stress door krijgen, zijn zaken waaraan we zijn begonnen, maar die niet afkomen. Deze ‘unfinshed business’ kunnen ware obstakels in je hoofd worden. Rond zoveel klussen af, zodat je niet te veel achterstallig werk en achterstallige afspraken hebt.

Stappenplan

Gezond leven duur? Niets daarvan. Gezondheid kan soms op een koopje. Wij presenteren tien goede gezondheidstips die niets kosten, maar heel veel opleveren. Start vandaag met je goedkope, gezonde leven!

1. Slaap je fit

Slapen kost helemaal niets, maar is zeer kostbaar! Als je in diepe slaap bent, herstelt het immuunsysteem zich en verlaten giftige stoffen het lichaam. Hierdoor kan je weerstand zich herstellen en zul je minder snel ziek worden. Van genoeg slaap krijg je ook een beter geheugen, een betere concentratie én een beter humeur.

2. Was je handen

Vermijd infecties door je handen regelmatig te wassen. Dit doe je goed door je handen eerst nat te maken, ze vervolgens te wassen met zeep en je handen daarna af te drogen met een droge, schone handdoek. Vergeet ook niet de ruimte tussen je vingers.

3. Neem een koude douche

Een warme douche geeft je een heerlijk gevoel. Maar koud is goedkoper én gezonder. Een koude douche stimuleert namelijk je bloedsomloop. Begin bij je voeten en ga zo langzamerhand via de buitenkant van je benen naar boven toe met de straal tot aan je lies. Wissel van been en doe hetzelfde met de binnenkant van je benen. Ga door naar je armen en douche daarna je hele lijf af. Als je weinig tijd hebt, kun je wisseldouches nemen.

4. Schrijf piekergedachtes van je af

Hoewel we weten dat je met piekeren niets opschiet, is één ding zeker: stoppen met piekeren is en blijft een lastig ding. Krijg je die eindeloze gedachtes maar niet uit je hoofd? Schrijf ze dan op alsof je ze letterlijk uit je hoofd sleurt en op papier zet.

5. Mediteer voor een helder hoofd

Een andere manier om meer rust te krijgen is mediteren. Bij een meditatie leer je stressvolle gedachten en spanningen los te laten. Meditatie vermindert niet alleen stress, het verhoogt ook je productiviteit en concentratievermogen.

6. Vind je geluk in de natuur

Filosoof Immanuel Kant zei het al: de natuur helpt om gedachten op een rijtje te zetten en stress plaats te laten maken voor positieve gevoelens. Tweederde van de Nederlandse vrouwen en meer dan de helft van de mannen wordt minder depressief door de natuur op te zoeken.

7. Seks tegen de hoofdpijn

Hoofdpijn en paracetamol? Probeer het eens anders. Seks werkt pijnstillend door de endorfine die vrijkomt. Naast endorfine maak je oxytocine aan, dat je een rustgevend gevoel geeft. Extra bonus: bij elke vrijpartij verbrand je gemiddeld driehonderd calorieën.

8. Train je lijf met schoonmaken

Een schoon huis betekent een opgeruimd gevoel. Maar als je echt goed aan het poetsen bent, is schoonmaken ook een ware sport, waarbij je flink wat calorieën verbrandt. Dus even geen geld voor de sportschool? Ga aan de slag met het schoonmaken van je huis.

9. Deel je gelukkig

De bloempot die je niet meer nodig hebt, het boek dat je toch niet meer leest of die extra krop sla uit je groentetuin: deel het uit. Het maakt niet uit wat je geeft, andere mensen blij maken doe je al met de kleinste dingen. Bovendien geeft het jezelf een goed gevoel. Reden om er vandaag meteen mee te beginnen. En grote kans dat je ook wat terugkrijgt.

10. Werk aan je bekkenbodemspieren

Door je bekkenbodemspieren te trainen, verbetert de bloedtoevoer naar je vagina en de vaginale vochtigheid. Dit is essentieel tegen urine-incontinentie. Maar niet alleen. Je ervaart ook meer opwinding en een orgasme wordt intenser. Geen idee waar je bekkenbodem zit? Doe alsof je met je vagina iets vasthoudt. Oefen met de bekkenschommel, trekkabel of werveling.

Artikelen in het dossier

7 dingen die je darmen je willen vertellen

7 dingen die je darmen je willen vertellen

0
Hoe is het met je darmen? Grote kans dat je zegt: ‘prima’. Want zeg nu eerlijk: let je eigenlijk wel op je darmen? Vaak...
Eet je lever gezond

Eet je lever gezond