<-- NIET ACTIEF -->

Zonder staal geen Eiffeltoren en zonder skelet geen mens. Maar het aantal botbreuken door osteoporose neemt toe en zelfs melk drinken lijkt niet meer zo logisch. Hoe houden we onze botten sterk door voeding en beweging? Deze drie eenvoudige stappen helpen je op weg. Van een extra portie zonlicht tot vitamine K. 

Stap 1: Een extra portie zonlicht

Calcium en vitamine D zijn onafscheidelijk. Deze vitamine heeft een belangrijke taak: het zorgt ervoor dat calcium in de darmen uit voeding wordt gehaald en in het bloed terechtkomt. Zo kan het naar het skelet, de plek waar het hard nodig is. De Gezondheidsraad adviseert vrouwen boven de vijftig en ouderen boven de zeventig jaar een supplement vitamine D te slikken van tien tot twintig microgram. Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D.

Stap 2: Vergeet vitamine K niet

Dat vitamine D zorgt voor sterkere botten is geen verassing, maar er is nog een vitamine onmisbaar: vitamine K. Het stimuleert namelijk de opslag van calcium in het bot, de plek waar het hard nodig is. Als deze vitamine in het bloed ontbreekt, is de kans op een botbreuk groter. Dit komt vaak voor bij ouderen. In de supermarkt zijn gelukkig genoeg producten te vinden die vitamine K bevatten. Vooral groene groenten zoals broccoli en boerenkool zijn rijk aan vitamine K, maar ook aardappelen en zonnebloemolie.

Stap 3: Slapen voor je botten

In één nacht krimp of groei je niet, maar door te slapen wordt onze energiebehoefte wel aangevuld, herstellen we lichamelijk en geestelijk en bouwen we weefsels op, ook botweefsels. Een gemiddeld volwassen mens heeft tussen de 7 en 9 uur slaap nodig.