Het lijkt wel alsof we in het tweede hippietijdperk zijn beland. We leven steeds bewuster, zijn ook tevreden met minder en zelfs beha’s worden vaker in de wilgen gehangen. Maar wat levert een dag zonder beha op? En zijn er ook nadelen? Wij doken voor je in de beha’s.

Wie kent niet het verhaal van de feminstengroep Dolle Mina die provocerend hun beha’s verbrandden? Dat blijkt een mythe te zijn. Wel lieten in jaren zestig en zeventig steeds meer vrouwen hun borsten hangen en de bh’s in de la liggen. Nu lassen ook meer vrouwen een beha-loze dag in en zijn er ook beha’s zonder beugel te koop. Misschien verdwijnen voorgevormde beha’s zelfs wel langzaam van het toneel, het begin van een beha-revolutie!

Maar wat is eigenlijk het voordeel van een dag, week of zelfs leven zonder beha?

1. Het maakt misschien je borsten steviger. Uit een onderzoek van de Franse Universiteit van Besançon blijkt dat borsten slapper worden door het dragen van een beha. Ook schijnt het niet dragen van een beha rugklachten te helpen voorkomen. Een kritische noot bij dit onderzoek: de borsten van Franse vrouwen zijn gemiddeld kleiner dan van Nederlandse vrouwen en de stevigheid van borsten is ook genetisch bepaald.

2. Het geeft een gevoel van vrijheid. Net zoals tandenpoetsen en ontbijten is het dragen van een beha de normaalste zaak van de wereld. Een keer géén beha dragen, kan daarom een gevoel van vrijheid geven. Het scheelt een kledinglaag (lekker fris in de zomer!), gewicht en een klein beetje tijd in de ochtend.

3. Geen gedoe met strapless beha’s. Dat ene jurkje of topje waarbij je wel een strapless beha moet dragen. Wie heeft die niet in de kast? Veel vrouwen vinden een strapless beha alleen maar gedoe, omdat het eerder afzakt en minder comfortabel zit.

4. Het is duurzaam. Wanneer je minder vaak een beha draagt, verdwijnt hij ook minder vaak in de wasmand. Dit scheelt niet alleen (iets) minder water, maar ook geld.

5. Je huid kan beter ademen. We schreven eerder al dat een beha een bron is van bacteriën, omdat we het te weinig wassen. En omdat een beha je borsten als het ware inpakt, kan je huid minder ‘ademen’.

6. Geen snijdende bandjes op je schouders. Maar dit is ook een teken dat je niet de juiste maat draagt. De meeste vrouwen wisselen in hun leven zes keer van cupmaat.

7. Je bespaart geld. Hoe minder je een beha draagt, hoe minder snel het slijt, hoe minder vaak je een nieuwe beha hoeft te kopen. Kortom; je houdt meer geld over voor andere dingen.

En de nadelen op een rij:

  • Je ziet duidelijk(er) de vorm van je borsten en natuurlijk je tepels. Een beha, helemaal als het een voorgevormde is, verhult dit meer. Voor sommige vrouwen is dit een must.
  • Met beha lijken borsten voller en steviger, mits je natuurlijk de juiste maat draagt.
  • Vooral voor vrouwen met grotere borsten kan het dragen van geen beha voor nek- en rugpijn zorgen. Het wordt niet voor niets ook wel bustehouder genoemd. Natuurlijk is het wel belangrijk dat je de juiste maat draagt. Uit onderzoek van TNS Nipo blijkt dat zeventig procent van de vrouwen de verkeerde maat draagt.
  • Tijdens het sporten zorgt een sportbeha voor bescherming. Draag je geen beha? Dan zorgen de bewegingen voor druk op het weefsel van de borsten en de huidstructuren. Op lange termijn kan dit zorgen voor hangborsten. Een goede sport beha zorgt ervoor dat borsten 78 procent minder bewegen.