<-- NIET ACTIEF -->

Gezond leven doen we niet omdat we er knapper van worden, maar het is wel mooi als dat gebeurt. Misschien is het zelfs het laatste duwtje in je rug dat je nodig hebt om te stoppen met een hardnekkige gewoonte. Met deze tips snijdt het mes aan twee kanten: ze maken je gezonder van binnen en mooier van buiten. Handig!

1. Minder suiker eten

We eten veel suiker, heel veel suiker. Het Diabetes Fonds stelt dat de gemiddelde Nederlander dertig suikerklontjes per dag binnenkrijgt, dat is 122 gram. Snackattacks bedwingen, op etiketten speuren naar de schuilnamen van suiker en een schepje minder suiker in je thee doen, heeft echt zin. Door te minderen met suiker verklein je namelijk direct de kans op overgewicht en daarmee de kans op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten.

Een mooie bijkomstigheid: geraffineerde suikers uit je voedingspatroon schrappen, zorgt ervoor dat je strakker in je vel gaat zitten. Het eten van te veel suiker heeft namelijk effect op de huid. Suikers hechten zich aan het collageen in de huid en dat maakt je huid ‘stijf’; de huid verliest zijn elasticiteit. Het gevolg? Je krijgt sneller rimpels.

2. Meer water en vis

Wie zich zo lekker als een vis in het water wil voelen, moet ook zorgen dat hij dat eet en drinkt: vis en water. Vette vis bevat omega 3-vetzuren en die kunnen wij als mens uit bijna geen enkele andere voedingsbron halen. Terwijl we het zo hard nodig hebben! Het vetzuur beschermt ons namelijk tegen hart- en vaatziekten. Water op zijn beurt is weer zo normaal dat we het vaak compleet vergeten te drinker. Je hebt water nodig voor een soepele stoelgang, het voorkomt dat je verstopt en een opgeblazen gevoel krijgt.

Niet-oplosbare vezels, zoals de vezels in havermout, volkorenbrood en noten, hebben veel vocht nodig. Wie deze vezels wel eet, maar weinig water drinkt, krijgt ook last van verstopping. Als je meer vis eet en water drinkt, merk je dat de huid ervan opknapt. Water hydrateert de huid en omega 3-vetzuren fungeren als bouwstenen voor de huid en zorgen dat de huid gladder en egaler is. Als je geen vis eet, vind je de plantaardige versie van de visvetzuren in lijnzaadolie, walnoten, algen en zeewier. En water? Dat is onvervangbaar; dus laat die kraan maar stromen.

3. Iedere dag zonnebrandcrème smeren

Dé reden om te smeren met zonnebrand, is het voorkomen van huidkanker. Deze vorm van kanker, die steeds vaker onder jonge mensen voorkomt, is een echte sluipmoordenaar en wordt vaak jaren te laat ontdekt. Door iedere dag te smeren met zonnebrand, zelfs in de herfst en winter, geef je het onstaan van deze kanker een kleinere kans. Zonnebrand is ook de belangrijkste reden waarom de huid veroudert. Of beter gezegd: waarom we rimpels krijgen. Zonnebrand wordt daarom wel de beste anti-rimpelcrème genoemd die er is.

4. Minder zout eten

Minder zout eten, is altijd een goed idee. Het vermindert het risico op een verhoogde bloeddruk, nierschade en hart- en vaatziekten. Ook maakt het eten van veel zout je niet mooier. Na het eten van sushi (zout!) is het niet gek dat je de volgende ochtend wakker wordt met een hoofd als een sushirolletje. Door het eten van zout houd je namelijk vocht vast. Je gezicht kan dan voller lijken en je kunt zakjes onder je ogen krijgen. Schrap daarom de pakjes en zakjes, laat het zoutvaatje in het keukenkastje staan en vervang zout vaker door kruiden!