<-- NIET ACTIEF -->

Seks hebben na een hartinfarct kan niet – dat blijft een hardnekkig misverstand. Mensen zijn onterecht bang dat seks een nieuw hartinfarct uitlokt. Huisarts en seksuoloog Peter Leusink legt uit hoe klein die kans is. En: waar moet je wel op letten?

Hoeveel mensen krijgen een (nieuw) hartinfarct tijdens seksuele inspanning?

“De kans op een hartinfarct is normaal één op een miljoen, maar wordt na een eerder hartinfarct verdubbeld. Dat is dus alsnog een hele kleine kans van twee op een miljoen. Het hoeft sowieso niet door lichamelijke inspanning te komen. Na het opstaan, tijdens televisiekijken, in je slaap: allemaal momenten waarop het kan gebeuren. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat maar in één procent van de gevallen mensen een hartstilstand krijgen tijdens seksuele activiteiten.”

Een heel klein aantal. Toch blijkt dat mensen na een hartinfarct geen seks durven te hebben. Hoe komt dit?

“Het komt regelmatig voor dat mensen angstig zijn. De illusie bestaat dat een orgasme heel inspannend is. Dat noemt men ook wel de ‘hollywood heart attack’. In de jaren ’70 en ’80 waren er meerdere films waarin iemand een hartinfarct kreeg tijdens de seksuele daad. Ook in de media werd hier over geschreven. Dat beeld blijft bij veel mensen hangen, maar het is echt een fabeltje.”

Hoe weet je wanneer je je weer seksueel kunt inspannen?

“De vuistregel is als volgt: krijg je pijn in de borst na het oplopen van twee trappen of na het maaien van het gras? Dan kun je afvragen of vrijen al kan. Het is een lichamelijke activiteit, die je kunt vergelijken met andere lichamelijke activiteiten. Ga dus eerst eens fietsen of hardlopen. Dat zijn goede indicaties. Bij alle lichamelijke bezigheden, dus ook bij seksuele inspanning, zal je polsslag en bloeddruk iets omhoog gaan, maar dat kan iedereen aan.”

En wat als je nu echt heel angstig bent?

“Er zijn mensen die seks een halfjaar of een jaar lang vermijden. Doe dat niet; seks is meer dan geslachtsgemeenschap. Bouw het rustig op. Begin bijvoorbeeld eens met zoenen en strelen, maar laat het niet tot een orgasme komen. Voelt dit na een paar weken goed? Laat je dan bevredigen, zonder geslachtsgemeenschap. Doe dit een paar weken en als het goed voelt, kun je weer geslachtsgemeenschap hebben.”