<-- NIET ACTIEF -->

Stel je voor: dertig dagen zonder wijn, bier en bubbels. Klinkt dat saai, moeilijk of zelfs onmogelijk? Ho, stop! Met deze vijf stappen laat jij een maand de kurk op de fles en help je je gezondheid ook meteen een handje. En nee: je hoeft echt niet alleen water te drinken en je bent ook geen ‘saaie piet’.

Eerder gaven we al zes redenen om geen alcohol te drinken. Want naast dat we sinds 1960 ruim drie keer zoveel zijn gaan drinken, worden de gevolgen voor onze gezondheid ook steeds duidelijker. Kanker, dementie, hart- en vaatziekten, met elke borrel neemt het risico op deze ziekten toe. Even een maand zonder alcohol dus? Ja! Uit een poll op gezondNU.nl bleek dat 81 procent van de mensen best een maand geen alcohol wil drinken.

Maar waarom zou ik geen alcohol drinken?

‘Een maand geen alcohol drinken, dat zet toch geen zoden aan de dijk?’, denk je misschien. Dat heb je mis. Uit onderzoek van het Radboud UMC bleek dat een maand zonder alcohol zeker effect heeft. Gematigde drinkers voelden zich fitter, de cholesterolwaarden daalden, het buikvet nam af en de lever werd gezonder. Door even niet te drinken, word je ook bewust van de rol die alcohol in je leven speelt. Misschien is een feest voor jou niet compleet zonder bier of drink je standaard een glas wijn bij het eten. Een maand geen alcohol drinken, maakt deze patronen duidelijk. En als je de bitterballen laat staan, is de kans groot dat je (iets) afvalt. Zonder alcohol slaap je daarnaast beter en geef je je lever de tijd om te herstellen. Normaal krijgt de afbraak van alcohol voorrang op andere gifstoffen, deze maand niet. Tijd voor actie dus met deze vijf stappen.

Stap 1: Vertel het aan anderen

Geen alcohol drinken wordt makkelijker als mensen in je omgeving het weten. Schreeuw het van de daken of vertel het alleen aan je directe omgeving. Zo hoef je het maar één keer uit te leggen en wordt er niet steeds alcohol aangeboden. Misschien ben je zelf een inspiratiebron voor anderen.

Stap 2: Doorbreek die patronen

De grootste uitdaging van een maand geen alcohol drinken, is om vastzittende patronen te doorbreken. De vaste momenten dat je gewend bent om te drinken, zoals een slaapmutsje voor het slapen, een glas bubbels om iets te vieren of een glas wijn tijdens het koken, drink je nu niet. Een tegengestelde beweging maken op deze momenten, helpt je deze patronen doorbreken. Het zorgt namelijk voor kortsluiting in je brein. Hier lees je hoe je dat doet.

Stap 3: Maak het leuk voor jezelf

Een maand alleen maar water drinken, daar wordt niemand vrolijk van. Verruil een glas rode wijn niet voor druivensap, maar bedenk iets creatievers. Wat dacht je van een Nada Colada? Een mix van verse mango en kokosmelk. Ook lekker: een Apple Nojito. Hiervoor meng je twee delen appelsap, met één deel water met prik en het sap van een halve limoen.

Stap 4: Kies je eigen moeilijkheidsgraad

Dat je een maand geen alcohol drinkt, staat vast. Alleen kun je zelf kiezen hoe lastig je het maakt. Ga je de confrontatie aan en duik je deze maand juist de kroeg in? Of doe je het wat rustiger aan en sla je de feestjes, borrels en wijnproeverijen over? Zoek de juiste balans voor jou.

Stap 5: Merk op hoe je je voelt

Misschien heb je torenhoge verwachtingen van je maand zonder alcohol of verwacht je er juist weinig van. In beide gevallen is het leuk om per dag op te schrijven hoe je je voelt. Het hoeft geen heel boekwerk te zijn, gewoon een paar korte zinnen. Slaap je beter? Ziet je huid er anders uit? Heb je meer energie of juist minder? Zo word je bewuster van de effecten en wie weet motiveer je jezelf om vaker geen alcohol te drinken.