<-- NIET ACTIEF -->

Eén van de meest voorkomende hersenaandoeningen is de ziekte van Parkinson. Een ziekte met een grote impact, maar ook een ziekte waaraan veel is te doen. Zeker als de signalen op tijd worden ontdekt. Welke signalen dat zijn? En wat hapert er precies in de hersenen bij de ziekte van Parkinson?

Bij de ziekte van Parkinson denken we aan trillen, schudden of iemand die juist heel stijf is. Klopt dat?

Lucille Dorresteijn, neuroloog van het Medisch Spectrum Twente: “Parkinson presenteert zich ook op andere manieren. Mensen kunnen traag worden in hun denken, stemmingsstoornissen hebben zoals een depressie, last van obstipatie, reukproblemen of onrustig dromen. Al die klachten starten eerder dan die typische beweegklachten.”

Neemt het aantal mensen met parkinson toe?

“De ziekte van Parkinson is net als alzheimer een ziekte die ontstaat omdat de hersenen degenereren door veroudering. Hoewel er ook jonge mensen zijn met parkinson, zijn het vooral oudere mensen die de ziekte krijgen. En door de vergrijzing zullen meer mensen het krijgen.”

Kun je parkinson voorkomen?

“Nee, maar je kunt wel vroeg klachten signaleren die worden veroorzaakt door parkinson. En die stemmingsstoornissen en darmproblemen kun je goed behandelen! Ook aan de motore klachten kan je veel doen; met medicatie die de stof dopamine teruggeeft aan het lichaam kan de motoriek goed verbeteren. Het is daarom zo jammer als mensen laat starten met de behandeling omdat ze de signalen missen. ”

Blijven medicijnen altijd de enige behandeling?

“In het begin van de aandoening zeker, maar vaak komt er een moment dat de ziekte minder goed behandelbaar wordt met medicatie. Dan komen advanced therapies in beeld. Daarmee is het MST uniek omdat we als één van de zes centra van het land bijvoorbeeld Deep Brain Stimulation aanbieden. Het is goed dat iedereen weet van de ziekte, de signalen maar ook het feit dat er een heel team is die gerichte therapie kan aanbieden.”

Is er een link tussen leefstijl en parkinson?

“Jazeker, vooral bewegen heeft een zeer positieve invloed op de verloop van de ziekte. Door te bewegen blijft de motoriek beter, maakt je brein nieuwe verbindingen aan. Bewegen is ook weer belangrijk voor een goede stoelgang, ook vaak een probleem bij Parkinson. En met een goede stoelgang worden medicijnen beter opgenomen. Met bewegen voorkom je de ziekte niet, maar voor het verloop van de aandoening is het een zeer belangrijke sleutel.”

Dr. Lucille Dorresteijn is neuroloog bij het MST en gespecialiseerd in bewegingsstoornissen en oncologie. Kijk voor meer informatie: www.mst.nl