<-- NIET ACTIEF -->

Gesnif, gesnuit en gesnotter. Is het toeval dat er meer mensen verkouden zijn in de herfst en winter? En heeft het zin om met antibiotica je verkoudheid te lijf te gaan? En helpt het echt om meer vitamine-C bommen zoals de sinaasappel te eten? Dit zijn de grootste fabels over verkoudheid op een rij.

1. Antibiotica helpen tegen verkoudheid

Er zijn genoeg mensen die bij een verkoudheid de huisarts vragen om een antibioticakuur. De kans is alleen groot dat dit niet wordt voorgeschreven. Verkoudheid ontstaat namelijk door een virus en antibiotica werken alleen tegen bacteriën. In de Verenigde Staten krijgen je veel eerder een recept voor antibiotica als je verkouden bent. Eén op de drie mensen met een verkoudheid gaat zelfs met een kuur naar huis. Antibiotica gebruiken onder het mom van ‘baat het niet, dan schaadt het niet’ is alleen niet verstandig. Dit grove geschut kan zorgen voor resistente bacteriën tegen antibiotica en doodt belangrijke bacteriën in de darmen.

2. Je wordt eerder verkouden als het buiten koud is

Het is geen toeval dat er meer mensen verkouden zijn in de herfst en winter. Toch wordt je door de dalende temperatuur niet verkouden. Als het buiten koud is, houden we de ramen dicht, ventileren we minder en is de lucht droger. De vochtdeeltjes die vrijkomen door te hoesten en te proesten, blijven zo langer in de lucht hangen. Daarom snotter je eerder in de herfst en winter.

3. Er is maar één verkoudheidsvirus

Nee, er zijn honderden virussen die ervoor kunnen zorgen dat je verkouden wordt. Het allerbekendste virus is het rhinovirus. Bij ongeveer de helft van de mensen die verkouden is, is dit virus de oorzaak. Kinderen kunnen zelfs 12 keer per jaar een verkoudheid krijgen door dit virus. Na een virus ben je immuun voor de boosdoener. Het lastige is alleen dat virussen hun erfelijk materieel veranderen, waardoor je er weer opnieuw weerstand voor moet opbouwen. Daarom kan de ene verkoudheid de andere opvolgen.

4. Het heeft geen zin om vitamine-C bommen te eten als je verkouden bent

Of vitamine C-bommen een verkoudheid helpen voorkomen, zijn de meningen over verdeeld. Uit onderzoek blijkt wel dat het zin heeft om de dagelijkse hoeveelheid vitamine C binnen te krijgen. Het verkort namelijk de duur en de ernst van een verkoudheid. Vitamine C vind je niet alleen in de bekende sinaasappel, maar in veel meer groente en fruit. Wat dacht je van een rode paprika en witlof? Hier staan meer vitamine C-bommen op een rij. Het advies van het Voedingscentrum luidt: dagelijks 75 milligram vitamine C.

5. Met een verkoudheid moet je naar de huisarts

Dat een verkoudheid niet gevaarlijk is, is waarschijnlijk geen nieuws. Het is daarom ook niet nodig om langs de huisarts te gaan als je verkouden bent. Alleen als je je zorgen maakt, heeft het wél zin om een afspraak te plannen. De huisarts kan je dan geruststellen, wat weer een positief effect heeft op het verkoudheidsvirus. Stress onderdrukt namelijk het afweersysteem, waardoor je lichaam het virus minder goed aankan.

6. Een verkoudheid veroorzaakt vaak griep

Verkoudheidsvirussen kunnen geen griep veroorzaken, maar het griepvirus kan je wel verkouden maken. Griep wordt door het influenzavirus veroorzaakt, een ander virus dan het verkoudheidsvirus. Dit virus kan je verkouden maken als alleen de bovenste luchtwegen geïnfecteerd zijn. Als je verkouden bent door het griepvirus, krijg je daarna vaak griepklachten. Een sterke weerstand helpt je dit voorkomen.