<-- NIET ACTIEF -->

Hoe vies is een mobiele telefoon? Heel vies. Uit een onderzoek van het VU medisch centrum blijkt dat de meeste mobieltjes van artsen zo besmet zijn met bacteriën dat ze niet meer mee de operatiekamer in mogen. Artsen mogen al geen sieraden en lange mouwen dragen. Deze hygiëneregels zouden eigenlijk ook moeten gelden voor mobieltjes – zeggen de onderzoekers.

Vier op de vijf artsen heeft een smartphone waar ze, net als elke andere Nederlander, de hele dag met hun handen aanzitten. Dokters gebruiken hem om snel te overleggen met collega’s, gegevens van patiënten te bekijken en medische bronnen te checken. Zes op de tien artsen gebruikt hun mobieltje als mensen op visite komen.

Maar als een arts contact heeft met mensen, kunnen bacteriën gemakkelijk worden verspreid. De smartphone wordt dan een mogelijke infectiebron. Desinfecteren? Dat doen artsen nauwelijks: maar 12 procent van de artsen desinfecteert hun smartphone.

MRSA-bacterie op een telefoon

Vooral de randen van een telefoon zijn heel vies. Niet alleen zijn mobieltjes besmet met ‘gewone’ bacteriën, er werden ook resistente bacteriën, zoals MRSA, gevonden op de mobieltjes (3 tot 31 procent).Voor mensen die in het ziekenhuis liggen en extra gevoelig zijn voor bacteriën, kan zo’n resistente bacterie gevaarlijk uitpakken.

Ouderwets handen wassen

De overgrote meerderheid van de artsen maakt zijn mobieltje nooit schoon met alcohol. Alcohol gebruiken is echter de beste manier om bacteriën te doden. Ook is het niet altijd mogelijk je telefoon met alcohol schoon te maken, omdat niet ieder mobieltje daar tegen kan. Daarom wordt door de onderzoekers de nadruk gelegd op handen wassen nadat een arts zijn mobieltje heeft gebruikt. Een andere oplossing is een beschermfolie om de telefoon, zodat een arts toch zijn mobieltje met alcohol kan desinfecteren.

De voordelen van een mobieltje

De wetenschappers geven aan dat een mobieltje ook zo zijn voordelen heeft, in tegenstelling tot het dragen van ringen bijvoorbeeld. Het verbieden van smartphones in ziekenhuizen zal daarom niet de oplossing zijn. Er wordt echter wel gepleit voor het opstellen van regels omtrent het dragen van een mobieltje.