<-- NIET ACTIEF -->

Wortels zijn goed voor je ogen, Chinese kool zit vol met vitamine C. Maar paddenstoelen? “Vooral het immuunsysteem kan een enorme boost krijgen van paddenstoelen”, vertelt natuurdeskundig therapeut Peter van Ineveld. In China worden in de traditionele geneeskunde paddenstoelen al meer dan duizend jaar gebruikt.

Inmiddels weten we dat paddenstoelen zo voedzaam zijn omdat ze belangrijke aminozuren bevatten zoals ijzer, selenium en B-vitaminen. De paddenstoelen die altijd geroemd worden om hun gezonde voedingsstoffen zijn bijvoorbeeld reishi, shiitake en maitake.

Thee van paddenstoelen

In China worden de paddenstoelen niet alleen gegeten, ook wordt er thee van getrokken. En sinds dertig jaar zijn er extracten te krijgen in capsule- en tabletvorm.

Steeds vaker lees je ook over medicinale paddenstoelen of een extract van paddenstoelen dat wordt gebruikt of onderzocht als mogelijke behandeling voor ziekten. “De krachtige werking komt voort uit de zogenaamde polysacchariden en beta-glucanen. Dit zijn complexe koolhydraatverbindingen die een aantal van je lichaamsfuncties kunnen triggeren. Vooral het immuunsysteem krijgt een enorme boost bij de juiste combinatie van deze stoffen”, zegt natuurgeneeskundig therapeut Peter van Ineveld.

Paddenstoelen en zwammen

Hij stelt bovendien dat het niet alleen paddenstoelen zijn, maar ook zwammen, schimmels en ‘afgeleiden’ zoals betulinezuur. “De hoofdgroep bestaat uit elf paddenstoelen of zwammen. Elke paddenstoel heeft zijn eigen kwaliteiten en eigenschappen. Therapeutisch wordt meestal een combinatie gemaakt van verschillende paddenstoelen met een verschillende werking.”

Versterken van immuunsysteem

Peter van Ineveld denkt dat medicinale paddenstoelen veel kunnen beteken in de aanvullende zorg. “Deze vorm van therapie wordt in de aanvullende zorg toegepast bij mensen die een chemokuur achter de rug hebben. Hun immuunsysteem is vaak zo verzwakt dat zij vatbaar zijn voor allerlei infecties en kampen met enorme vermoeidheid en stemmingswisselingen.”

Met deze uitspraak snijdt Van Ineveld een gevoelig onderwerp aan. Tegenstanders wijzen op het gebrek aan bewijs van medicinale paddenstoelen. Wel staat het gebruik van medicinale paddenstoelen internationaal in de belangstelling. In Nederland doen de Universiteit van Wageningen en het AMC hier onderzoek naar.