<-- NIET ACTIEF -->

Voor jezelf een cadeau bedenken? Een makkie. Maar een cadeau voor je man? Of nog erger: je vader? Moeilijk-moeilijk-moeilijk. gezondNU maakt het alle vrouwen en dochters van Nederland makkelijk en presenteert vijf perfecte én gezonde mannencadeaus. Zo blijft hij jong en fit.

Geef geen drop, wel een abonnement op de sportschool

De testosteronspiegel van de man daalt door drop. De stof glycyrrhizine in drop heeft al effect met een paar dropjes op een dag. En dat is niet zo best. Minder testosteron betekent ook minder spiermassa, spierkracht, concentratievermogen en grotere kans op een hartaanval of beroerte (Journal of the American College of Cardiology). Gelukkig kunnen mannen het verval tegengaan met krachttraining.

Tip: geef gewichtjes, of ga eens samen sporten en wandelen.

Geen bier, wel plezier

Helaas, een biertje drinken met je pa mag dan gezellig zijn, het is niet gezond. Te veel drank is funest voor de algemene gezondheid en alcohol maakt dik. Als dat tot overgewicht leidt, zorgt het ook voor een lagere testosteronproductie en verminderde vruchtbaarheid. Vervang bier dus voor plezier.

Tip: geen bierpakket, maar sportpakket met een kanotocht, wandel- of fietsroute.

Laat hem uitslapen

Slecht slapen is niet alleen irritant, ook ongezond. Mannen die licht slapen, lopen bijvoorbeel een groter risico op een hoge bloeddruk (Journal of the American Heart Association). Dat risico is voor een slechtslapende moeder maar liefst 83 procent lager.

Tip: laat hem zondag lekker doorslapen. Maar vergeet niet dat ontbijt op bed!

Streel zijn ego

In de natuur doffen mannetjesdieren zich graag op om indruk te maken op de vrouwtjes. Denk aan de pauw die pronkt met zijn mooie, lange veren. De mens kijkt niet zozeer naar het uiterlijk, maar naar de prestaties. Koester de prestatiedrang van je vader. Dat is heel gezond voor zijn testosteronniveau, ego en algemene gezondheid.

Tip: deel vandaag massa’s complimenten uit aan je man of aan je vader.

Vanavond vis

Makreel, sardientjes en zalm: de omega-3-vetzuren in bette vis dragen bij aan een gezond hart en een sterk immuunsysteem. Goed voor elk mens, maar zeker ook voor mannen.

Tip: waarschijnlijk is hij dol op barbecueen, maar grill ook eens een stuk vis .

Geef hem een luisterend oor

Over het algemeen laten mannen weinig los over slepende conflicten of hun problemen. En wat betreft hun gezondheid zijn ze helemaal een gesloten boek. Maar dat is ongezond. Opkroppen is niet goed voor je humeur en ook niet voor je hart. Een gebrekkige communicatie levert ook thuis conflicten op.

Tip: neem zondag eens de tijd voor een gesprek met je pa. Moeilijk: luister geduldig.