<-- NIET ACTIEF -->

We worden steeds ouder én gezonder. Dat voorspellen trendwatcher Adjiedj Bakas en hoogleraar ouderengeneeskunde Rudi Westendorp in de toekomsteditie van gezondNU. Deze twee medische toekomstkenners geven aan van welke vijf ontwikkelingen ook jouw gezondheid zal profiteren, zodat jij straks een oma bent van wel 110 met de look and feel van een 70-jarige. Go granny!

1. Kennis maakt gezond

Wat trendwatcher Adjiedj Bakas Bakas echt een goede ontwikkeling vindt die veelbelovend is voor de toekomst is het feit dat wij steeds meer over ons lichaam leren. “Over hoe het werkt en welke organen en lichaamsprocessen met elkaar samenhangen. Zo raken we bijvoorbeeld steeds meer doordrongen van het verband tussen voeding en gezondheid.”

2. Artsen gaan meer samenwerken

Artsen werken vaak nog langs elkaar en onvoldoende met elkaar samen om de gezondheid van jou als patiënt te verbeteren. Dat gaat veranderen in de toekomst, zegt trendwatcher Adjiedj Bakas Bakas. “Er zijn bijvoorbeeld tandartsen die overleg plegen met cardiologen, omdat we weten dat je op latere leeftijd een grotere kans op hart- en vaatziekten krijgt wanneer je verstandskiezen op een verkeerde manier zijn getrokken. De eilandjespolitiek van medisch specialisten verdwijnt. Ze kijken over de grenzen van hun eigen discipline heen. Dat zorgt voor betere diagnoses en een snellere behandeling.”

3. Minder dementie

Het aantal mensen met dementie zal in 2050 toch verdubbeld zijn? “Fout”, zegt hoogleraar ouderengeneeskunde Rudi Westendorp. “Het einde van de dementie-epidemie is in zicht. We weten steeds beter wat de risicofactoren zijn. Zo weten we bijvoorbeeld dat er een verband is tussen dementie en hoge bloeddruk. Mensen van middelbare leeftijd met een hoge bloeddruk hebben drie keer zo veel kans om dertig jaar later alzheimer te krijgen als mensen zonder hoge bloeddruk. Recent onderzoek wees uit dat de kans om op hoge leeftijd dementie te ontwikkelen na het jaar 2000 veel lager is dan bij mensen die vóór 2000 oud werden. Op hersenscans was na de eeuwwisseling veel minder schade door aderverkalking te zien. Er zullen steeds minder mensen dement worden, doordat we de risicofactoren kunnen ondervangen.”

4. Geloof in eigen kracht

In Denemarken waar hoogleraar ouderengeneeskunde Rudi Westendorp sinds enkele maanden werkzaam is aan de Universiteit van Kopenhagen, ziet hij hoe belangrijk het is om mensen in hun kracht te brengen: “Mannen die na hun tachtigste hun vrouw verliezen, hebben een forse kans om in de versukkeling te raken en te overlijden. In Nederland gaan die mannen over het algemeen naar een verzorgingshuis, omdat ze niet voor zichzelf kunnen zorgen. In Denemarken pakken ze dat heel anders aan. Daar staat de revalidatie direct na het overlijden van de echtgenote op de stoep. Die mannen gaan zes weken lang elke dag naar een revalidatiecentrum. Daar krijgen ze geestelijke bijstand en leren zij voor zichzelf te zorgen: koken, strijken. Wat denk je dat er met die mannen gebeurt? Na zes weken gaan zij echt niet zitten wachten op tafeltje-dek-je. Dan zijn ze zelfstandiger en krachtiger dan ooit.”

5. Eindexamen: goed voor jezelf zorgen

Het onderwijs zal meer een bijdrage geven aan onze gezondheid in de toekomst, denkt trendwatcher Adjiedj Bakas Bakas. “Lessen over de relatie tussen voeding en gezondheid zie ik niet zo snel gebeuren. Docenten zijn al overbelast. Maar docenten- en artsenopleidingen zullen bijvoorbeeld wel steeds meer over voeding gaan doceren. Nu zijn dat maar een paar uurtjes in het curriculum.”