<-- NIET ACTIEF -->

De ziekte van Lyme is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een beet van een teek die besmet is met de Borreliabacterie. Hoe eerder de aanwezigheid van deze bacterie in je lichaam ontdekt wordt, hoe groter de kans op genezing is. Hoe langer je wacht, des te groter de kans op een chronische vorm van de ziekte van Lyme waarbij neurologische klachten of gewrichts-, huid- of hartklachten kunnen ontstaan.  

Vaak wordt gedacht dat je aan een rode kring rond de tekenbeet kunt zien of je besmet bent, maar dit is maar gedeeltelijk waar. In vijftig procent van de gevallen ontstaat er helemaal geen kring, terwijl de bacterie het lichaam wel is binnengedrongen.

Tot voor kort was er alleen een thuistest verkrijgbaar waarmee je de bijtende teek kon onderzoeken op de aanwezigheid van de Borreliabacterie. Lastig, want in veel gevallen heb je de teek achtergelaten in het bos of snel weggegooid. Inmiddels is er ook een thuistest die uitgaat van jouw bloed. Met een simpele vingerprik neem je wat bloed bij jezelf af en ongeveer tien minuten later weet je of je besmet bent met de Borreliabacterie. Bij beide testen is het bij een positieve uitslag belangrijk contact op te nemen met je huisarts.