Al sinds de jaren vijftig van de twintigste eeuw is de Moermantherapie de bekendste behandeling van kanker waarin voeding centraal staat. Cornelis Moerman (1893 – 1988) was huisarts in Vlaardingen. Hij ontdekte, onder meer door proeven met duiven, een aantal stoffen, die van enorm belang zijn bij de instandhouding van het afweersysteem. Dat werd de basis voor het bekende Moermandieet, met als belangrijke ingrediënten ijzer, zwavel, jodium, citroenzuur, de vitaminen A, C en E, en de vitaminen uit het B-complex. 

Oorspronkelijke Moermandieet

Het oorspronkelijke Moermandieet bestaat uit de volgende producten:

  • Dagelijks te gebruiken: 0,5 tot 1 liter karnemelk, 2 eidooiers (rauw, niet voor lever- en galpatiënten), veel fruit (citroenen, sinaasappels), vruchtensappen (zonder toegevoegde suikers en conserveringsmiddelen), groenten (veel rauwkost), groentensappen (veel rode bieten- en wortelsap), groene, hele erwten (vooral als soep met andere groenten), volkorenbrood, roomboter, zilvervliesrijst.
  • In beperkte mate: melk (de eerste tijd niet, zo mogelijk boerenmelk), jonge boerenkaas (zonder chemische toevoegingen, slechts licht gezouten), kwark (in overleg met de arts), slagroom van boerenmelk (bij bijzondere gelegenheden), noten (in overleg met de arts), koudgeperste oliën, zuidvruchten (ongezwaveld, zo niet, dan 24 uur weken en het weekwater wegdoen), honing (1 theelepel per dag), granen als aanvulling (haver, boekweit- en roggevlokken).
  • Niet gebruiken: suiker en zoetstoffen, witmeelproducten, vlees, vis en vleeswaren, vetten en margarine (behalve roomboter), peulvruchten (behalve de groene erwt), conserven, champignons, koffie, thee, cacao, alcoholhoudende dranken, water om te drinken (alleen voor patiënten), tabak, weinig of geen zout.

Moderne Moermantherapie

Tegenwoordig schrijven artsen die de Moermantherapie toepassen vaak ook nog aanvullende vitaminen en mineralen voor, waaronder selenium en vitamine E. Een andere belangrijke aanvulling op het oorspronkelijke dieet is groene thee. Deze thee heeft een hoog gehalte aan waardevolle bestanddelen, waaronder  avonoïden die zeer sterke antioxiderende eigenschappen hebben. In het geüpdatet dieet doet kefir en karnemelk ook gewoon mee. Hierin zijn de melksuikers gefermenteerd en dragen op die manier bij aan een gezond darmmilieu.

Water drinken

Volgens dokter Moerman was water drinken niet goed, maar de Moermanartsen van nu vinden het juist belangrijk dat een patiënt veel drinkt. Dat helpt het lichaam afvalstoffen goed af te voeren. Verder denken ze wat anders over versgeperst sinaasappelsap. Zij adviseren vooral grapefruitsap, samen met het sap van citroenen. Belangrijk is de sappen rustig en sloksgewijs te drinken. Fruit in het algemeen blijft aanbevolen. Moerman had ook yoghurt van zijn lijst geschrapt, maar ook daar komen de huidige artsen op terug. Zij bevelen biogarde, met rechtsdraaiend melkzuur, aan. Ook koffie mag van hen terug op de lijst van middelen die met mate zijn toegestaan, omdat er tegenwoordig andere methoden om koffie te branden worden gebruikt dan in de tijd van Moerman.

Aandacht voor de psyche

De lijst met groenten blijft intact, alleen voegen de huidige Moermanartsen er nog andere toegestane soorten aan toe, bijvoorbeeld broccoli. Dat is in hun visie zo gezond dat je het iedere dag zou mogen eten. En dan liever kort gekookt dan rauw. Het lijstje met toegestane peulvruchten is eveneens uitgebreid. Ook aardappelen zijn toegestaan. Nieuw in de Moermantherapie is de aandacht voor de psyche. Patiënten die niet bij de pakken neerzitten, komen er makkelijker doorheen. Belangrijk is zin hebben in het leven en gemotiveerd zijn. Het vernieuwde Moermandieet is niet alleen gericht op zieke mensen, maar kan ook preventief een voedingspatroon vormen voor mensen die gezond willen blijven.