<-- NIET ACTIEF -->

In de krant las ik dat je zo min mogelijk in een ruimte moet verblijven met een kankerpatiënt die onder behandeling is van chemotherapie is, laat staan deze persoon moet aaien en kussen. In het ziekenhuis lees ik hier nergens een waarschuwing over. Zo’n artikel kan vrienden en familieleden bang maken en kankerpatiënten nog isoleren. Wat is uw deskundige mening?

Metta Hofstra, huisarts:

Bij chemotherapie worden ‘oncolytia’ gebruikt; chemische stoffen die kanker bestrijden. Deze stoffen moeten kankercellen stoppen in hun groei, maar zijn ook schadelijk voor gezonde cellen. Na chemotherapie scheidt een patiënt de afvalproducten van dit middel maximaal één week uit via de urine, ontlasting, zweet, wondvocht en braaksel.

Verpleegkundigen die hier veel mee in aanraking komen, kunnen schade ondervinden van het vele contact met deze uitscheidingsproducten. Zij dragen daarom handschoenen, mondkapjes en schorten. Huisgenoten of bezoekers van de zieke die chemotherapie krijgt, komen er minder langdurig mee in aanraking. Zij hoeven zich weinig zorgen te maken over nadelige effecten op hun gezondheid van hun contact met de zieke. Al dienen ze uiteraard contact met de uitscheidingsproducten zoveel mogelijk te voorkomen. Maar even knuffelen, aaien, handen schudden of kussen kunt u zonder gevaar voor uw gezondheid doen. Wel wordt met name zwangere vrouwen en vrouwen met kinderwens aangeraden dezelfde voorzorgsmaatregelen te treffen als hierboven genoemd staan.