<-- NIET ACTIEF -->

Een sappig biefstuk of kluiven aan spareribs. Niets is zo mannelijk als een groot stuk vlees, toch? Nee, niet meer! Uit een studie van het Instituut van Milieuvraagstukken (IVM) blijkt dat mannelijkheid en vlees steeds minder aan elkaar worden gekoppeld. Zijn mannen het hiermee eens? En waarom is het gezond om te kiezen voor een vegetarisch alternatief (niet alleen als man, ook als vrouw)?

Jarenlang werd een ‘echte’ man gelijkgeschakeld aan een man die veel vlees eet. Een gedachte die voortkomt uit het verleden toen mannen nog op wild jaagden en zo zorgden voor een voedzame maaltijd. Maar tijden veranderen. Inmiddels jaagt (bijna) geen man meer. Ze gaan gewoon op jacht in de supermarkt of bij de slager. En met dat veranderende gedrag, verdwijnt ook langzaam maar zeker het beeld van de jagende man uit ons collectieve onderbewustzijn.

De onderzoekers van de Vrije Universiteit benadrukken dat dit veranderde imago kan bijdragen aan een lage vleesconsumptie. En dat heeft alleen maar voordelen – voor zowel de gezondheid van de man en voor het milieu voor mannen én vrouwen.

6 voordelen van minder (of geen) vlees eten:

1. Goed voor het milieu. Een paar dagen per week plantaardig eten is een van de beste en makkelijkste dingen die je kunt doen voor het milieu. De dierindustrie is voor een groot deel verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde, ontbossing, watervervuiling en verzuring. Als we in Nederland allemaal twee dagen per week kiezen voor een plantaardig alternatief voor vlees, zou dat per jaar de CO2- uitstoot van 570 duizend personenauto’s schelen.

2. Je spaart het leven van een dier. Een vegetariër zorgt er gemiddeld voor dat er 727 dieren niet opgegeten worden. In Nederland worden er jaarlijks meer dan 450 miljoen dieren gedood om op een bord te eindigen.

3. Je hebt minder kans op vleesgerelateerde ziektes of problemen. Denk hierbij aan salmonellabesmetting, BSE, vogelgriep en MRSA-besmetting.

4. Mensen die eten zonder vlees, zijn creatiever in de keuken. Koken met groente uit het seizoen of een recept met vlees ombouwen tot een vegetarisch recept vereist meer kennis en kunde.

5. Je bent minder dik. Mensen die uitgebalanceerde vegetarische voeding eten, hebben een gezonder lichaamsgewicht.

6. Beter voor de lokale bevolking op plekken waar diervoeding wordt verbouwd. Voor elke kilo vlees moet een dier zo’n twee tot tien kilo plantaardig voer eten, bijvoorbeeld soja of tarwe. Om dit voer te verbouwen, wordt ongeveer een derde van de landbouwgrond in de wereld gebruikt voor het verbouwen van dierenvoer, vooral op plekken waar de bevolking zelf nauwelijks te eten heeft. Plantaardig eten is in die zin logischer; we slaan het dier over en eten zelf de granen en bonen op.

Echte mannen eten geen vlees – eens of oneens?

Daniël, 27 jaar: “Niet eens, ook niet oneens. Ik denk dat het beeld van de echte man een beetje gedateerd is. We leven niet meer in de middeleeuwen of steentijd, waarbij de homo sapiens als een wilde aap op jacht gaan. Het mag wel eens tijd zijn om de link tussen echte mannen en vleeseten te relativeren.”

Toon, 32 jaar: “Oneens. Vleeseten heeft niets te maken met wel of niet een echte man zijn, het staat er los van. Al vind ik het niet zo mannelijk als je met een biertje in je hand een sojaburger op de barbecue gooit.”

Bart, 25 jaar: “Oneens. Echte mannen eten vlees en hebben een baard. Helemaal geen vlees eten, vind ik iets voor mietjes.”

Tijs, 33 jaar: “Oneens. Echte mannen eten wél vlees, anders word je nooit groot en sterk. Mannen hebben hier vlees voor nodig. En het is goed voor de woedehormonen, anders worden we allemaal mietjes.”

Pieter, 26 jaar: “Oneens. Mannen zijn van origine jagers, daar hoort een barbecue bij en af en toe een vegetarisch gerecht voor de afwisseling.”

Stephan, 23 jaar: “Oneens. Het stereotype van onze samenleving voor een echte man, is precies het tegenovergestelde. Maar ik vind een man die vlees eet niet meer man dan een man die geen vlees eet.”

Jörgen, 36 jaar: “Oneens. Vanuit de oermens gedacht, eet de ‘echte’ man vlees. Hij slacht het en eet het vervolgens. Ik ben gek op vlees en vis en wil ook niet zonder, maar wanneer ben je een echte man?”

Remco, 29 jaar: “Niet eens, ook niet oneens. Om een ‘echte’ man te zijn is het niet noodzakelijk om vlees te eten. Dat is wel anders dan het jagen van vroeger. Dat was misschien stoer, maar een kant-en-klaar stukje kipfilet dat je alleen nog hoeft te bakken…”


Het eten van de juiste voedsel en het vermijden van slechte producten, kan de gezondheid van de prostaat verbeteren. In Het kookboek voor alle mannen vind je deze lekkere recepten, ook vegetarisch. Ga naar de shop »