<-- NIET ACTIEF -->

Het screenen op het HPV-virus bij vrouwen geeft vijftig tot zeventig procent meer bescherming tegen baarmoederhalskanker dan een uitstrijkje via de huisarts. Een HPV-test voorkomt meer kankergevallen dan een uitstrijkje.

 

Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door het HPV-virus (het human papilloma virus). Vrouwen tussen de dertig en zestig jaar moeten nu nog om de vijf jaar naar de huisarts voor een uitstrijkje. Het uitstrijkje wordt dan onder een microscoop onderzocht op afwijkende cellen die duiden op een voorstadium van baarmoederhalskanker.

Meer bescherming

Biostatisticus aan het VUmc Cancer Centre Amsterdam (CCA) en projectmanager van het onderzoek, Hans Berkhof, laat weten dat een steekproef zoals het uitstrijkje niet altijd alle kankergevallen opspoort: “Een uitstrijkje is eigenlijk een subjectieve test, waarbij een analist door de microscoop naar het uitstrijkje kijkt. De kans dat een voorstadium van kanker wordt gemist is een op de vier in het geval van een uitstrijkje. Bij HPV-screening is dit een kans van een op de twintig. De HPV-test is dus nauwkeuriger.”

Een onschuldig virus

Nagenoeg alle vrouwen (acht op de tien) raakt in haar leven besmet met het HPV-virus. Het virus wordt overgedragen door geslachtsgemeenschap. Meestal brengt het HPV-virus geen problemen met zich mee, je hebt niet door dat je het bij je draagt en je lichaam ruimt zelf het virus op. Soms lukt dat minder goed en kan het leiden tot kanker. Jaarlijks krijgen ongeveer 600 vrouwen in Nederland baarmoederhalskanker (RIVM). Ongeveer 200 vrouwen per jaar overlijden aan deze ziekte.

“HPV is een onschuldig virus, maar bij sommige vrouwen ruimt het immuunsysteem dit virus niet op. HPV kan dan baarmoederhalskanker veroorzaken. Na een infectie kan dit wel tien tot dertig jaar duren.” Als je als vrouw op je veertigste vrij bent van het HPV-virus, is het risico op kanker laag genoeg om pas na tien jaar een nieuwe HPV test te doen.

Thuis testen op baarmoederhalskanker

In 2016 wordt HPV-screening ingevoerd. Ook wordt er een HPV-thuistest ontwikkeld, waardoor vrouwen niet meer naar de huisarts hoeven te gaan. “De HPV-test is zo nauwkeurig, dat je thuis een uitstrijkje kunt nemen en jezelf kunt screenen. Dat bespaart vrouwen een bezoekje aan de huisarts. Een mogelijke toekomstige situatie is dat je straks kunt kiezen of je naar de huisarts wilt, of dat je thuis een test doet. Er moet alleen nog wel worden uitgezocht of de thuistest net zo nauwkeurig is als een HPV-test bij de huisarts.”