<-- NIET ACTIEF -->

Inhaleren in een vochtige badkamer is beter. Het kan ervoor zorgen dat de hoeveelheid inhalatiemedicatie verdubbelt.

Als je astma hebt, is inhaleren (vaak) dagelijkse kost. Je medicijnen inhaleren is veel beter dan bijvoorbeeld medicijnen slikken. Maar of het inhaleren altijd effectief is, is van heel veel factoren afhankelijk. De vorm van de longen, de voorzetkamer, het geneesmiddel én de manier van inhaleren … het heeft allemaal invloed.

De effectiviteit van inhalatietherapie bij longziekten kan veel beter, vindt onderzoeker Bart Rottier (UMCG).

Beter inhaleren

Om ervoor te zorgen dat de medicatie effectief tot in de laagste luchtwegen wordt opgenomen, is het nodig dat je eerst diep uitademt tot restvolume en daarna diep inademt tot totale longcapaciteit. Vervolgens is het belangrijk de adem tenminste vijf seconden vast te houden zodat de geneesmiddeldeeltjes voldoende tijd krijgen om ‘uit te zakken’.

Inhaleren in badkamer: beter effect

Een interessante vondst in zijn studie is dat een verhoging van de luchtvochtigheid de afgegeven hoeveelheid inhalatiemedicatie kan verdubbelen. Een praktisch advies zou dus kunnen zijn om inhalatiemedicatie met een voorzetkamer in een pas gebruikte badkamer te gebruiken, stelt Rottier.

Dat geldt alleen voor inhalatiemedicatie dat uit een verstuiver en met een voorzetkamer wordt gebruikt. Er zijn ook zogenaamde poeder-inhalatoren – die kunnen juist beter niet in een vochtige kamer worden gebruikt, omdat achtergebleven poederresten dan aan de inhalatorwanden kunnen blijven plakken.

Astma en genen

Niet alleen de praktische kant van astma wordt onderzocht. Ook het onderzoek naar astma en erfelijke aanleg gaat steeds verder door. Zo blijkt dat mensen met astma vaak dezelfde medicijnen voorgeschreven krijgen, Maar die werken niet bij iedereen even goed. Uit onderzoek blijkt dat longmedicijnen beter werken als ze zijn afgestemd op de genen in je DNA.

Betere astma medicijnen

Onderzoekers ontdekten dat een genetische variatie in het DNA bepaalt hoe je op medicijnen reageert. Deze variatie zorgt er niet voor dat je longen anders werken, maar bepaalt wel of een medicijn effect heeft of niet. Dit brengt een beter astmamedicijn een stapje dichterbij, zegt het Longfonds.

Astma als je jong bent

De behandeling van astma begint vaak op jonge leeftijd met uitproberen en zoeken naar het beste medicijn. Het kan soms heel lang duren voordat een medicijn goed aanslaat. “Mensen gebruiken dagelijks medicijnen ook al verschilt hun astma per persoon”, vertelt Jelmer Krom van het Longfonds. “Nu weten we dat het komt door het verschil in genen. De toekomst is dat we nu een behandeling op maat kunnen ontwikkelen.”