<-- NIET ACTIEF -->

We weten in welke houding we het fijnst slapen en hoe we het beste achter een bureau zitten, maar sta jij wel eens stil bij je poephouding? Waarschijnlijk niet. De houding die we aannemen op onze comfortabele wc-pot is eigenlijk helemaal niet zo goed. Het kan voor obstipatie, aambeien en bekkenbodemproblemen zorgen. Wij leggen je uit wat wél de goede houding is.

Als je een broodje kaas eet, duurt het gemiddeld 24 uur voordat het in de wc-pot ligt. Hoe makkelijk dit gaat, heeft niet alleen te maken met je spijsvertering, maar ook met je poephouding. Hoe zit dat?

Verkeerde zithouding

Op onze luxe wc-potten zitten we lekker warm en droog, maar niet in de beste houding. Volgens Giulia Enders, internist en schrijver van het boek ‘De mooie voedselmachine’ lijken onze darmen in deze houding op een geknakte tuinslang. Je ontlasting kan hierdoor moeilijk de uitgang vinden, waardoor je druk moet uitoefenen. Oftewel: je gaat persen. Dat kan zorgen voor aambeien, bekkenbodemklachten en het helpt obstipatie in de hand.

Gehurkt op de wc-pot

De oplossing is heel eenvoudig: gehurkt poepen. Dit heeft alles te maken met de puborectale spier. Deze lusvormige spier loopt vanaf het schaambeen langs de endeldarm en helpt voorkomen dat je ineens ontlasting verliest. Als we in onze ‘normale’ houding op de wc zitten, kan deze spier zich niet helemaal ontspannen waardoor je wel moet persen. Zit je gehurkt met je knieën boven je heupen? Dan kan deze spier zich volledig ontspannen. Als je kijkt naar onze anatomie, dan zijn we er dus eigenlijk voor gemaakt om gehurkt te poepen. Op veel plekken in de wereld, zoals in Frankrijk en Azië, is het ook heel normaal om zo naar de wc te gaan.

Poepen met een krukje

Om thuis gehurkt te poepen hoef je je gelukkig niet in acrobatische houdingen te manoeuvreren of voortaan de bosjes in te duiken. Je hebt niet meer nodig dan een krukje. Zet het krukje voor het toilet en zet daar je voeten op. Controleer voor de zekerheid of je knieën boven je heupen zitten en zet je voeten iets gespreid. Hang niet naar voren, maar zit rechtop en leun iets voorover. De zwaartekracht kan zo het beste zijn werk doen. Er zijn speciale krukjes te koop die je onder de toiletpot kunt schuiven en zelfs opblaasbare krukjes die je mee kunt nemen op vakantie. Een huis-tuin-en-keuken krukje doet ook zijn werk als je bovenstaande aanwijzingen opvolgt. Let erop dat het krukje niet te hoog of te laag is.

Poephouding versus plashouding

Een krukje komt ook van pas bij het plassen. In deze houding ontspannen de bekkenbodemspieren zich goed en is het makkelijker om de blaas helemaal leeg te plassen. Heel belangrijk, want als er urine achterblijft in de blaas is de kans op een blaasontsteking groter.

Op zoek naar tips voor gezonde darmen? Dit zijn 10 gouden tips.