<-- NIET ACTIEF -->

Buikpijn tijdens het poepen of helemaal niet meer naar de wc durven; wanneer het toiletbezoek van je kind een hele opgave is, kunnen ouders bij de poeppoli terecht. Het Refaja ziekenhuis in Stadskanaal leert kinderen niet alleen opnieuw poepen, er wordt ook gebruik gemaakt van hypnotherapie.

Bij het Refaja ziekenhuis Stadskanaal komen kinderen met darm- en ontlastingsproblemen. Annemarie Wilkens is orthopedagogisch medewerker. “Je hebt kinderen die bang zijn om te gaan poepen op de wc als de luier af moet, of kinderen die zoveel buikpijn hebben dat ze niet meer naar de wc willen. Wij begeleiden de ouders en kinderen.”

Dagdromen

Kinderarts Van Vliet geeft hypnotherapie. “Hypnotherapie is een vorm van geleide fantasie. Veel hypnotherapeuten worden gezien als een aanvullende behandeling, maar bij het Refaja ziekenhuis hoort hypnotherapie bij het totaalpakket; we kijken naar het kind als geheel door aandacht te besteden aan lichaam en geest.”

Van Vliet leert kinderen technieken aan die ze ook thuis moeten oefenen. “Tijdens een intake leer ik kinderen hoe ze van hun buik- of hoofdpijn af kunnen komen. Dat doe ik door ze in een soort trance – een staat tussen slaap en waak – te brengen. Ik lees een dagdroom voor om negatieve signalen die vanaf de buik komen, minder goed te kunnen waarnemen. Als je bezig bent met een dagdroom, prikkel je de hersenen op een positieve manier. Wanneer kinderen dit vaak genoeg oefenen, komen die negatieve signalen niet meer door en kunnen ze van hun pijnklachten afkomen. Kinderen pikken deze oefening ontzettend goed op.”

Ook ouders begeleiden

De hypnotherapie wordt gecombineerd met andere trainingen, zoals toilettraining en ademhalingsoefeningen. Wilkens: “Naast hypnotherapie geven wij de kinderen toilettraining. Maar er is ook begeleiding nodig voor ouders en we betrekken de school of bso erbij. Ouders moeten hun kind leren om zoveel mogelijk te ontspannen. Je kunt je voorstellen dat je door nog meer druk uit te oefenen als je al verkrampt of gespannen bent, dit averechts werkt. De wens die ouders hebben –  dat hun kind op de wc gaat poepen – moeten zij daarom ook gaan loslaten. Pas als zij dat kunnen, kunnen zij hun kind leren begrijpen waarom ontspanning nodig is. Als dat breekpunt is geweest gaat het meestal heel snel en is het probleem binnen een paar weken opgelost.”

“We geven de ouders een basistraining, waarin we meegeven dat kinderen genoeg vocht en vezels binnen moeten krijgen. Je ziet ook dat de ademhaling van kinderen met poepproblemen hoog ligt. Ze hebben een borstademhaling of een adem die nog hoger zit. Dit doen ze niet bewust, maar gebeurt in een reflex. We betrekken de ouders bij de buikademhalingsoefeningen door hen mee te laten doen. Daarnaast laten we de kinderen drie keer per dag, na elke maaltijd, op het toilet zitten en oefenen we een goede toilethouding. De kinderarts schrijft soms laxantia voor.”

Een cirkeltje

Kinderen die bang zijn om te poepen, zitten vaak in een cirkeltje, zegt de kinderarts. “Meestal is er een periode geweest waarin de ontlasting heel hard was en het daardoor moeilijk is om naar de wc te gaan. Kinderen die onthouden dat het pijn doet, gaan hun ontlasting de volgende keer ophouden. Ze willen dan zo weinig mogelijk naar het toilet, waardoor de ontlasting nog harder wordt. Op de momenten dat ze voelen dat ze naar de wc moeten, gaat het pijn doen. Op deze manier komen kinderen in een soort cirkeltje terecht.”

“De periode waarin de poep hard is heeft vaak te maken met ziekte of spanningen. Als kinderen ziek zijn, kan het zijn dat ze minder drinken. Die eerste periode is een toevalligheid en de meeste kinderen hebben daar niet zoveel last van. Sommige kinderen gaan de wc vermijden.”