<-- NIET ACTIEF -->

Veel mensen krijgen verstopping als ze in het ziekenhuis liggen. Dit is op zich niet vreemd. Behalve voedingsgewoonten heeft namelijk ook leefstijl invloed op de stoelgang. Te weinig lichaamsbeweging, doorbreken van gewoontes (‘krantje – koffie – wc’), spanningen, uitstel van toiletbezoek en gebrek aan privacy werken stuk voor stuk verstopping in de hand. Al deze factoren kunnen aanwezig zijn als je in een ziekenhuis wordt opgenomen.

Je hoeft je er niet voor te schamen. Praat er rustig over met de verpleging. Maar liefst 41 procent van de ziekenhuispatiënten die níét zijn opgenomen vanwege aandoeningen aan het spijsverteringskanaal, maakt zich zorgen over de stoelgang. Met andere woorden: op een ‘gewone’ verpleegafdeling van dertig patiënten liggen er twaalf te tobben over hun ontlasting. En dan vooral over obstipatie of een verminderde ontlastingsfrequentie.

Voor sommige mensen is alleen al het idee dat ze op een po moeten een verschrikking. Op afdelingen orthopedie leidt dit soms tot gevaarlijke acties. Op deze afdeling liggen patiënten vaak in stellages, tracties en gipsen corsetten. Ze moeten in bed blijven, en zijn daardoor aangewezen op de ondersteek of beddenpan. Het blijkt echter dat veel mensen daar onstabiel op worden gezet. Met het risico dat ze eraf vallen en hun bed bevuilen. Als de verpleegkundigen tijdens de overdracht van de avond- op de nachtdienst een uur afwezig zijn, klauteren ze uit bed en stuiteren omgekeerd op een stoel naar de wc. Beter om over je ongemak te praten en hulp te vragen.