<-- NIET ACTIEF -->

Duizenden vrouwen wisten het al jaren. De wetenschap is ook eindelijk overtuigd.: cranberrysap voorkomt terugkerende blaasontstekingen. Niet alleen is de werking wetenschappelijk bewezen, de onderzoekers begrijpen nu ook wat het heilzame effect in cranberry’s precies is.

Volgens de onderzoeker dr. Amy Howell is dat toe te schrijven aan looizuurachtige verbindingen (zogeheten proanthocyanidines) die behoren tot de groep van tannines. Deze actieve stoffen in cranberry’s voorkomen dat bacteriën zich aan cellen in het urinekanaal kunnen hechten.

Normaal gesproken is de omgeving van de urinewegen en blaas steriel. Soms echter kan een bewoner van de darmen (de E.-coli-bacterie) toch toegang tot de blaas en de urinewegen vinden en daar een infectie veroorzaken. Dankzij de cranberry krijgt de bacterie daar dus geen kans toe omdat hij zich niet kan vasthechten.

Op grond van haar onderzoek raadt Howell aan dagelijks een groot glas cranberrysap (240 ml) te drinken om blaasontsteking tegen te gaan. Vooral vrouwen kunnen hier extra baat bij hebben, omdat deze infectie bij hen veel vaker voorkomt dan bij mannen. De komende jaren zijn meer onderzoeksresultaten te verwachten. Alleen al het Amerikaanse Nationaal instituut voor gezondheid heeft negen subsidies toegekend voor onderzoek naar het gebruik van cranberry’s. In een van de onderzoeken zal bijvoorbeeld worden gekeken naar het effect van verschillende tabletten/capsules bij terugkerende urineweginfecties. In een ander onderzoek zal de centrale vraag zijn in welke dosis en op welke momenten cranberrysap het best gedronken kan worden.