<-- NIET ACTIEF -->

Soms zijn goedbedoelde zinnen als ‘de huisarts heeft alles al eens gezien’, niet genoeg. Want wie zit er nou graag met een schimmelinfectie, urineverlies of aambeien in de wachtkamer? Niemand! Toch is het soms verstandig om dat wel te doen, zelfs met knikkende knieën. Wij leggen uit waarom.

Schimmelinfectie

Meer dan de helft van de vrouwen (60 procent) heeft wel eens last van een vaginale schimmelinfectie. Normaal is afscheiding wittig en vloeibaar, bij een schimmelinfectie is dit brokkelig en zijn de schaamlippen geïrriteerd. Ook kan het zorgen voor jeuk en pijn bij het plassen. Veel vrouwen krijgen hier last van rond de menstruatie, tijdens de zwangerschap of als bijwerking van de pil.

Waarom moet je wel naar de huisarts met een schimmelinfectie?

De huisarts kan soms zelfs zonder te kijken, bepalen wat er aan de hand is. Meestal krijg je antischimmelmedicijnen in de vorm van crème, tabletten of zetpillen. Komt de infectie vaak terug? Dan kan de huisarts medicijnen voorschrijven om in te nemen. Hoe langer je met schimmelinfectie rondloopt, hoe erger de klachten worden.

Aambeien

Aambeien komen helaas voor in verschillende soorten en maten. Inwendige aambeien zijn meestal niet pijnlijk, maar kunnen wel bloeden. Uitwendige aambeien kunnen de oorzaak zijn van jeuk of pijn. Bloed of slijm bij de ontlasting is dan niet gek. Te hard persen, een bevalling of veel hoesten, kan de oorzaak zijn.

Waarom moet je wel naar de huisarts met aambeien?

Meestal verdwijnen aambeien gelukkig vanzelf. Voldoende drinken, veel vezels eten en regelmatig naar het toilet gaan, kan ervoor zorgen dat het (sneller) overgaat. Helpen deze tips niet? Dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan, zodat je doorverwezen kunt worden. Wanneer je te lang met aambeien rondloopt, kan er een bloedstolsel optreden in de aambei. Dit zorgt voor veel pijn. Ook kan het zorgen voor ongewild ontlastingsverlies.

Urineverlies

Hoesten, niezen, springen of zelfs traplopen, kan voor stressincontinentie zorgen. Een inspanning zorgt dan voor urineverlies. Bij aandrangincontinentie krijg je plotseling het gevoel dat je nodig moet plassen. Heel vervelend en één op de vier vrouwen heeft ermee te maken. Terwijl maar de helft van de mensen met urineverlies hulp zoekt bij een arts. Bij de meeste vrouwen zijn zwakke bekkenbodemspieren de oorzaak.

Waarom moet je wel naar de huisarts met urineverlies?

Urineverlies heeft een grote impact op je leven, daarom is het een must om naar de huisarts te gaan. Je kunt dan doorverwezen worden naar een bekkenfysiotherapeut, om de bekkenbodemspieren sterker te maken. Blaastraining of medicijnen kunnen ook de oplossing zijn.

Overmatig transpireren

Wanneer je bij weinig of geen inspanning veel zweet, heet dit hyperhidrose. Mensen die overmatig transpireren, hebben vaak continu zweetplekken en/of vochtige handen, voeten en rug. Niet gek dat de kleding dan meerdere keren per dag verwisseld moet worden. Wanneer je veel vocht verliest, ben je ook kwetsbaarder voor schimmelinfecties. Hyperhidrosis kan aangeboren zijn of veroorzaakt worden door hormonale ziekten en het gebruik van bepaalde medicijnen. Lang niet altijd is de oorzaak te achterhalen.

Waarom moet je wel naar de huisarts gaan als je te veel zweet?

Probeer eerst een middel van de drogist tegen heftige transpiratie. Wanneer je echt heel erg transpireert, helpt dit vaak niet. Dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Er kan dan gezocht worden naar andere middelen en behandelingen, die vaak wel werken. Ook wordt er dan gekeken naar eventuele oorzaken en informatie gegeven over de soorten behandelingen.