<-- NIET ACTIEF -->

Je staat op, kijkt in de spiegel en ziet het … je hebt donkere kringen onder je ogen. Heb je dan slecht geslapen? Niet per se, er zijn veel meer oorzaken te bedenken voor wallen. Wij geven de vijf meest voorkomende, plus bij elke reden een fijne tip.

Wist je dat donkere kringen en wallen eigenlijk niet hetzelfde betekent? Kort gezegd bestaan wallen vooral uit vet en donkere kringen uit vocht. Wallen zijn kussentjes onder je ogen en ontstaan door een teveel aan huid of vet, donkere kringen liggen daar vlak onder. We noemen die donkere kringen dus vaak onterecht wallen. Maar, wat zijn de oorzaken van donkere kringen? Wij geven vijf vaak voorkomende oorzaken, plus fijne tips.

Oorzaak 1: vermoeidheid

Drukte op het werk, slaaptekort, relatieproblemen … Je raakt vermoeid! Gestresst! En dat is te zien aan je huid. Die wordt vaak bleker en valer, waardoor de onderliggende bloedvaten duidelijker te zien zijn. Bovendien houdt het vetweefsel onder de ogen meer vocht vast dan normaal.

Tip: Geef je huid een oppepper door je gezicht te masseren of te verwennen met een masker. Ook een koud washandje kan helpen; de bloedvaten in je huid trekken samen, zodat vocht langzaam wordt afgevoerd. Hierdoor ‘krimpen’ je donkere kringen.

Oorzaak 2: verkeerde voeding

Donkere kringen kunnen het gevolg zijn van bloedarmoede. En dat is weer een gevolg van een vitaminetekort. Het gaat dan vooral om de vitaminen B6, B12, C, en K en het mineraal ijzer. Je huid wordt namelijk bleker door een vitaminetekort, waardoor donkere kringen extra opvallen. Ook te veel zout kan zorgen voor een vochtophoping.

Tip: Eet voedingsmiddelen die de vitaminen B6, B12, C, en K bevatten. Eet ook voedingsmiddelen die veel kalium en ijzer bevatten.

Oorzaak 3: te weinig water

Donkere kringen zijn eigenlijk vochtophopingen onder je ogen. Drink je te weinig, dan raakt je lichaam uit balans. Je nierafscheiding kan dan verslechteren en dat kan zorgen voor donkere kringen.

Tip: drink voldoende water. Zet een karaf water naast je, neem altijd een flesje met water mee in je tas, zet je wekker om je eraan te herinneren dat je iets moet drinken. Toe aan wat anders?

Oorzaak 4: alcohol, sigaretten, drugs

Donkere kringen kunnen ook veroorzaakt worden door alcohol, sigaretten en drugs. Alcohol laat je huid namelijk uitdrogen. Combineer je alcohol met sigaretten en/of drugs, dan slaap je waarschijnlijk ook nog een stuk slechter. Bovendien zorgt roken voor een slechtere kwaliteit van de bloedvaten en een hogere bloeddruk. De kans op verstoppingen in de slagaderen neemt dan toe.

Tip: Kies voor alcoholvrije cocktails! Neig je ernaar om een sigaret op te steken of een wijnglas te vullen? Zorg dan voor afleiding; bedenk een gezonde gewoonte als alternatief. Ga wandelen, lees een tijdschrift, drink zo’n alcoholvrije cocktail of pak een banaan.

Oorzaak 5: erfelijkheid

Heb je (bijna) altijd donkere kringen onder je ogen, dan is het misschien genetisch bepaald. Erfelijkheid kan ervoor zorgen dat de huid rondom je ogen veel dunner is dan bij anderen. Een dunne huid rondom de ogen is iets doorzichtiger. Daar schijnen bloedvaten beter doorheen en doordat ze blauw zijn van kleur krijg je donkere kringen.

Tip: Aan erfelijkheid doe je niets, maar je kunt donkere kringen wel camoufleren. Laat je adviseren bij een drogist of door een schoonheidstherapeut. Ook het masseren van je ogen of het doen van oogoefeningen kan (tijdelijk) helpen.

Aan dit lijstje kunnen nog andere oorzaken worden toegevoegd, zoals te veel zon, allergieën, medicijngebruik en ouderdom.