<-- NIET ACTIEF -->

Zonder aanwijsbare oorzaak voel je je doodop en volledig uitgeblust. En dat elke dag. Wie chronisch vermoeid is, is letterlijk altijd heel moe. Coach en revalidatietherapeut Stans van der Poel traint al ruim dertig jaar dagelijks chronisch vermoeide mensen en ontwikkelde een praktisch plan om slimmer met energie om te gaan. Je kunt echt minder moe worden. Leerzaam voor mensen met cvs.

Hondsmoe, extreem moe, volledig uitgeput – het zijn drie omschrijvingen waar mensen die chronisch vermoeid zijn, zich in kunnen vinden. Geen moeheid van na een stressvolle week, het gaat veel dieper. Een grove schatting zegt dat ongeveer 30.000 tot 40.000 Nederlanders er last van hebben. Verklaring? Die is er niet, nog steeds in het Chronische Vermoeidheid Syndroom ongrijpbaar. Maar achter de schermen wordt er wel gezocht naar oplossingen om er mee te leven.

Stans van der Poel werkte samen met Albert Peters aan het ziektebeeld chronische vermoeidheid. Peters bracht zijn kennis als longarts in. Van der Poel was long- en hartfunctieassistente en eigenaar van een medisch sportcentrum. Met deze achtergrondkennis ontwikkelde hij de Energy Control Methode en coachte er dagelijks tientallen extreem vermoeide mensen mee. Resultaat? Minder moe.

Hoe kan dat? Volgens Van der Poel is het lichaam van iemand met cvs in disbalans. Het lichaam staat constant in de vluchtstand en gebruikt de verkeerde energievoorraad. Met de Energy Control Methode leer je anders ademhalen, zoek je naar nieuwe levensdoelen en leer je gezond eten. Zo kan je als chronisch vermoeid persoon, beter en slimmer met je energie omgaan.

Hoe komt het lichaam in disbalans?

Van der Poel: “Iedereen probeert zo goed en gezond mogelijk te leven, maar ellendige omstandigheden of structureel te veel en te goed willen doen kunnen een aanleiding zijn om volledig uitgeblust te zijn. Al langer is bekend dat tijdenlang op je tenen lopen, je lichaam vatbaarder maakt voor bacteriën, virussen. Ook voor extreme vermoeidheid.”

Waar komt die extreme moeheid vandaan?

“Mensen met chronische vermoeidheid zijn eigenlijk heel slecht in uitrusten. Zelfs in ruststand, liggend op de bank, lijkt het lichaam een marathon te lopen. Waarom? Wie zittend werkt, haalt zijn energie voornamelijk uit zijn vetvoorraad. Gaat iemand een flink stuk fietsen of lichamelijk heel actief zijn, schakelt het lichaam over op de glucosevoorraad. Dat is een kleine voorraad en dus snel leeg. Spieren verzuren dan met als afvalproduct, melkzuur. Het bekende ‘verzuren’ uit de sport. Gevolg? Pijnlijke, branderige spieren en geestelijk doodop. Als je chronisch vermoeid bent, lijk je die verzuring constant te hebben. Een hoge hartslag, gejaagde ademhaling, hoge gevoeligheid en uitgeput gevoel.”

Lees hier: Meer energie in 4 stappen »