<-- NIET ACTIEF -->

Licht speelt een heel belangrijke rol bij zicht. Misschien wel veel belangrijker dan jij denkt. In gezondNU vertelt Bianca van de Zande van Philips dat we maar liefst 50 procent van onze hersencapaciteit gebruiken om iets te zien. Kijken kost dus energie. En daarmee verklappen we het eerste feitje!

 

  1. Vooral de lichtgevoelige staafjes in je oog zijn belangrijk bij slecht licht. Deze hebben een speciaal pigment nodig (rodopsine). De structuur van dit pigment verandert als er minder omgevingslicht is.
  2. Als je ouder wordt, neemt je zicht met veertig procent af. Dat moet je compenseren met een bril of lenzen.
  3. Een goede lichtkleur, iets roder of juist iets blauwer, zorgt dat je ogen minder snel moe zijn. Wat goed licht is, verschilt overigens per mens en hangt ook af van het moment op de dag.
  4. Ben je moe? Ga eens een dagje uitwaaien aan het strand. Je knapt namelijk op van helder licht.
  5. In de ochtend reis je in het donker naar je werk en in de avond ga je in het donker weer naar huis. Juist omdat in de winter licht een schaars goed is, is het goed om ‘s middags te wandelen.

In de rubriek Zo zit dat van het decembernummer lees je alles over slecht en goed licht voor je ogen. En: 8 tips om je ogen gezond te houden.