Een kwart van ons leven liggen we in bed. En toch staan we maar zelden stil bij ons matras. We kopen het na een snel rondje proefliggen en willen er vooral niet te veel geld aan uitgeven. Maar wat is het geheim van een goed matras? En hoe doe je geen miskoop? We klopten aan bij een matrasexpert.

Je matras heeft grote invloed op je nachtrust. Er wordt zelfs gezegd dat het voor tachtig procent bepaalt hoe goed je slaapt. Joep Verbunt van het onlinematrassenmerk Matt Sleeps ziet vaak dat mensen pas in een goed matras investeren als ze klachten hebben: “Ze hopen dat een nieuw matras de klachten oplost, maar dat is lang niet altijd het geval. Beter is het om veel eerder in een goed matras te investeren. Zo kun je klachten zelfs voorkomen.”

Nieuw matras kopen? 6 tips

Iedereen die weleens een nieuw matras heeft gekocht, weet hoe lastig het is. Nadat je op een stuk of vijf matrassen hebt gelegen, ga je aan alles twijfelen. En na een dag shoppen, ligt alles lekker … Het is ook best moeilijk te omschrijven: houd je meer van hard of zacht? Ben je een zij-, buik- of rugslaper? Welk materiaal heeft je voorkeur? En lig je eindelijk thuis op je spiksplinternieuwe matras, blijkt die oude tóch lekkerder te liggen. Pfff wat een gedoe! Om het kopen van een goed matras voor eens en voor altijd makkelijker te maken, vroegen we de matrasexpert om tips.

1. Besef dat het de investering waard is

Een matras is een flinke investering. Maar als je er rekening mee houdt dat je er gemiddeld 10 jaar mee kunt doen, dan valt het reuze mee. Stel je koopt er één van 3000 euro, dan is dat omgerekend 25 euro per maand. Waarschijnlijk ben je iedere maand meer geld kwijt aan je telefoon en elektriciteit.

2. Kies de juiste hardheid

Weet je niet of je van een hard of zacht matras houdt? Dan heeft Verbunt een tip: “Je kunt overwegen om voor een aanpasbaar matras te kiezen, zoals we bij Matt Sleeps aanbieden. De hardheid kun je dan zelf bepalen per kant van het bed. Ook handig als je in de toekomst je voorkeuren veranderen en je bijvoorbeeld tijdens een zwangerschap meer ondersteuning nodig hebt.”

3. Houd rekening met je lighouding

Of je op je rug, zij of buik slaapt, is ook bepalend voor de keus van een matras. Slaap je op je zij, dan is het belangrijk dat je voor een matras kiest die je heupen en schouders goed ondersteunt. Je ruggengraat, van je nek tot je staartbeen, moet daarbij in een rechte lijn blijven. Voor rugslapers is het belangrijk dat de rugholte genoeg steun heeft. Buikslapers slapen het best op een hard matras, omdat de rug hierdoor rechter ligt.

4. Test altijd thuis

Verbunt: “Tot voor kort gingen mensen naar een winkel om een matras te kopen. Het is alleen lastig om met kleding aan te bepalen waar je de komende tien jaar op wilt slapen. Daarnaast heb je in winkels vaak geen recht om kosteloos het matras retour te sturen. Soms heb je wel recht op omruilgarantie, maar zit je vast aan het assortiment of merk. Wij waren de eerste op de markt die klanten de mogelijkheid gaven om het matras 120 dagen gratis thuis uit te proberen. Let wel op eventuele verborgen kosten, zoals ophaalkosten als je matras toch niet bevalt.”

5. Kijk of je de hoes kunt wassen

Wie gevoelig voor huisstofmijt is, kan volgens Verbunt het beste kiezen voor een schuimmatras. “Bij een matras met pocketvering kan er nog huisstofmijt tussenkomen, bij één van schuim niet. Ook is het belangrijk dat je de hoes kunt wassen. En is het gemaakt van polyester of tencel? Het voordeel van tencel is dat je er koeler door slaapt.”

6. Let op het keurmerk

“Er zijn veel goedkope aanbieders van matrassen tegenwoordig”, vertelt Verbunt. “Deze matrassen komen vaak uit China, gecomprimeerd en wel. In Europa wordt er volgens Europese wetgeving streng gecontroleerd. Let bij aankoop daarom op de certificaten.” Een aantal belangrijke certificaten zijn:

  • LGA certificaat, CentiPur, de gezondheid en de milieuprestaties op het gebied van kwalitatief hoogwaardige (koud)schuimen. Alleen producenten die voldoen aan strikte veiligheids-, gezondheids- en milieueisen mogen gebruik maken van dit label.
  • Het HygCen certificaat wordt alleen afgegeven aan matrassen die vrij zijn van schadelijke stoffen en garandeert dat de kwaliteit van het schuim een hoge constante waarde heeft.
  • De Oeko-Tex is een test- en certificeringssysteem voor textiel dat garandeert dat het textiel volledig vrij is van schadelijke stoffen en dat het matras veilig is om te gebruiken voor kinderen en baby’s.