<-- NIET ACTIEF -->

Het lijkt wel alsof we in het tweede hippietijdperk zijn beland. We leven steeds bewuster, zijn ook tevreden met minder en zelfs beha’s worden vaker aan de wilgen gehangen. Maar wat levert een dag zonder beha op? En zijn er ook nadelen? Wij doken voor je in de beha’s.

Wie kent niet het verhaal van de feminstengroep Dolle Mina die provocerend hun beha’s verbrandden? Dat blijkt een mythe te zijn. Wel lieten in jaren zestig en zeventig steeds meer vrouwen hun bh’s in de la liggen. Ook nu lassen meer en meer vrouwen een behaloze dag in en zijn er steeds meer beha’s zonder beugel te koop. Misschien verdwijnen voorgevormde beha’s zelfs wel langzaam van het toneel, het begin van een revolutie!

Wat is het voordeel van een dag, week of zelfs leven zonder beha?

1. Het maakt misschien je borsten steviger

Uit een onderzoek van de Franse Universiteit van Besançon blijkt dat borsten slapper worden door het dragen van een beha. Ook schijnt het niet dragen van een butstenhouder rugklachten te helpen voorkomen. Een kritische noot bij dit onderzoek: de borsten van Franse vrouwen zijn gemiddeld kleiner dan van Nederlandse vrouwen en de stevigheid van borsten is ook genetisch bepaald.

2. Geen beha geeft een gevoel van vrijheid

Net zoals tandenpoetsen en ontbijten is het dragen van een beha voor veel vrouwen de normaalste zaak van de wereld. Een keer géén beha dragen, kan daarom een gevoel van vrijheid geven. Het scheelt een kledinglaag (lekker fris in de zomer!), gewicht en een klein beetje tijd in de ochtend.

3. Het is duurzaam

Wanneer je minder vaak een beha draagt, verdwijnt hij ook minder vaak in de wasmand. Dit scheelt niet alleen iets minder water, maar ook geld.

4. Geen gedoe met strapless beha’s

Dat ene jurkje of topje waarbij je wel een strapless beha moet dragen – wie heeft die niet in de kast? Veel vrouwen vinden een strapless busenthouder alleen maar gedoe, omdat hij eerder afzakt en minder comfortabel zit.

5. Je huid kan beter ademen

We schreven eerder al dat een beha een bron is van bacteriën, omdat we het te weinig wassen. En omdat een beha je borsten als het ware inpakt, kan je huid minder ademen.

6. Geen snijdende bandjes op je schouders

Maar snijdende bandjes op je schouders is ook een teken dat je niet de juiste maat draagt. De meeste vrouwen wisselen in hun leven zes keer van cupmaat.

7. Je bespaart geld

Hoe minder je een beha draagt, hoe minder snel hij slijt, hoe minder vaak je een nieuwe hoeft te kopen. Kortom; je houdt meer geld over voor andere dingen.

De nadelen van geen bh dragen op een rij

  • Je ziet duidelijk(er) de vorm van je borsten en natuurlijk je tepels. Een beha, helemaal als het een voorgevormde is, verhult dit meer. Voor sommige vrouwen is dit een must.
  • Met beha lijken borsten voller en steviger, mits je natuurlijk de juiste maat draagt.
  • Vooral voor vrouwen met grotere borsten kan het dragen van geen beha voor nek- en rugpijn zorgen. Het wordt niet voor niets ook wel bustehouder genoemd. Natuurlijk is het wel belangrijk dat je de juiste maat draagt. Uit onderzoek van TNS Nipo blijkt dat zeventig procent van de vrouwen de verkeerde maat draagt.
  • Tijdens het sporten zorgt een sportbeha voor bescherming. Draag je er geen? Dan zorgen de bewegingen voor druk op het weefsel van de borsten en de huidstructuren. Op lange termijn kan dit zorgen voor hangende borstel. Een goede sportbeha zorgt ervoor dat borsten 78 procent minder bewegen.

Lees meer over dit onderwerp