<-- NIET ACTIEF -->

Borsten zijn borsten. Nou nee, echt niet. De ene borst is de ander niet en dan zijn ze ook nog meesters in make-overs: ze gaan zo van klein naar parmantig, van ontspannen naar pijnlijk. Is dat normaal? En bij welke veranderingen is het verstandig om bij de huisarts aan te kloppen? We vroegen het aan Léonie Smit, oncologisch chirurg.

Is het normaal dat mijn borsten steeds veranderen?

Léonie Smit, oncologisch chirurg Mammacentrum Treant Zorggroep: “Borsten veranderen gedurende het hele leven van een vrouw en ook tijdens de menstruatiecyclus. Ongeveer één week na de eerste menstruatiedag zijn de borsten het minst gevoelig. Rond de ovulatie en de menstruatie zijn de borsten het meest gevoelig; ze zijn meer doorbloed en voelen daardoor voller en soms pijnlijker aan. In deze gevoelige weken is het klierweefsel meestal wat meer uitgesproken en hobbeliger, we spreken dan van knobbels.”

“Ook cystes kunnen in deze weken duidelijker naar voren komen. Dit zien we ook veel tijdens zwangerschappen en rond de overgang. Het beste moment om je borsten te controleren is één week na de eerste menstruatiedag. Als je iets verdachts voelt, is het meestal verstandig om een cyclus af te wachten en te kijken wat er gebeurt. Blijven de symptomen bestaan, ga dan vooral naar de huisarts.”

Overigens heeft geen vrouw twee precies gelijke borsten. Bij de één kun je met het blote oog het verschil bijna niet zien, terwijl bij de ander het wel een cupmaat scheelt. Meestal verschilt het volume van het borstweefsel of heeft de borstzak een andere grootte of vorm. Ook de elasticiteit van de huid kan verschillen, waardoor de borsten er niet precies hetzelfde uitzien.

Daarnaast veranderen niet alleen tijdens de puberteit je borsten veel, maar ook tijdens een zwangerschap. Ter voorbereiding op de melkproductie na de bevalling ontwikkelt het klierweefsel zich. De meeste vrouwen hebben daardoor pijnlijke en gespannen borsten en moeten een bh in een paar maten groter kopen. Na de bevalling gaat er extra veel bloed en lymfevocht naar het klierweefsel in de borsten, ook wel stuwing genoemd. Als je geen borstvoeding geeft of stopt met het geven van borstvoeding, slinkt het klierweefsel. Je borsten zijn dan vaak slapper en kleiner. Logisch dat je borsten na de bevalling anders zijn dan ervoor. Zo hebben sommige vrouwen kleinere borsten dan eerst of juist een cupmaat extra.

Over weinig zaken kun je zo piekeren als je gezondheid. Gelukkig is er gezondNU’s medisch team. In de rubriek ‘Deskundige geeft advies’ vragen we aan experts tips over de meest uiteenlopende gezondheidsonderwerpen. Léonie Smit werkt als oncologisch chirurg op het Mammacentrum en de afdeling Chirurgie van Treant Zorggroep. Daarnaast is zij sportieve moeder van twee kinderen. Het Mammacentrum van Treant Zorggroep is hét borstkankercentrum van Noord-Nederland als gaat om eendagsdiagnostiek, state-of-the-art behandelmethoden én persoonlijke aandacht.

Lees meer over dit onderwerp