<-- NIET ACTIEF -->

Pure en verse ingrediënten willen we niet alleen op ons bord, maar ook op ons gezicht. Een crème die ‘natuurlijk’ is, lijkt dus altijd beter en veiliger voor je huid. Maar klopt dit wel? Onderzoeksarts cosmetische dermatologie Jetske Ultee: “Sommige natuurlijke ingrediënten kun je beter vermijden.”

Jetske Ultee is onderzoeksarts cosmetische dermatologie en schrijver. Een goede ‘cosmetica-watcher’ die de belangrijkste vragen over natuurlijke crèmes beantwoordt.

Natuurcosmetica wordt steeds populairder. Wat vind jij van deze trend?

Jetske Ultee: “Ik merk dat consumenten steeds kritischer worden. En daar spelen cosmeticaproducenten op in; wat ‘natuurlijk’ is zal wel veilig zijn.”

Natuurlijk is beter – toch?

“Naar mijn mening is het gebruik van natuurlijke ingrediënten niet per se goed of maar ook niet per se fout. Belangrijk is dat aan de hand van onafhankelijk onderzoek is aangetoond dat ze werkzaam en veilig zijn. Jammer genoeg is dat niet bij alle natuurlijke ingrediënten het geval. Natuurlijke ingrediënten zijn ook niet per se beter of veiliger dan synthetische ingrediënten. Sommige natuurlijke ingrediënten kun je beter vermijden, zoals lavendel, which hazel, ylang ylang, mint, rozemarijnolie en eucalyptus.”

Is een product dat dermatologisch is getest beter?

“De NVWA houdt toezicht op de cosmeticaproducten die in Nederland te koop zijn. Deze producten moeten aan wettelijke eisen voldoen. Cosmetische claims, zoals ‘dermatologisch getest’, zijn vrij te gebruiken. Dermatologisch getest zegt uiteindelijk niet zoveel over het product. Je weet niet wat de uitslag was en op hoeveel mensen het is getest. Staat er op een product een keurmerk als BDIH, dan weet je ook niet of het product veilig of goed is. Houd dus in je achterhoofd dat deze producten niet per se meer werkzame of betere ingrediënten bevatten dan andere producten zonder keurmerk.”

Zijn alle ingrediënten van een crème belangrijk?

“Nee, zelfs bij werkzame ingrediënten in een crème is het belangrijk wat de concentratie daarvan is. De werkzame ingrediënten moeten in het eerste deel van de ingrediëntenlijst worden genoemd, anders is de concentratie vaak te laag om daadwerkelijk iets voor je huid te doen. Ook de verpakking is van belang. Vitamine C is een antioxidant en de werkzaamheid gaat snel verloren als het in contact komt met zuurstof. Een crème in een potje kan je daarom beter laten staan; kies voor een ‘airless’ verpakking of anders een tube.”

Moet je verschillende crèmes gebruiken?

“Er zijn tegenwoordig enorm veel verschillende producten op de markt. Bijna voor elk stukje huid heb je een andere crème. In principe heb je dit helemaal niet nodig. Soms komen de ingrediëntenlijsten van de verschillende crèmes in je kastje ook veel overeen (en zijn soms bijna exact hetzelfde).

Als je een moisturizer (crème) hebt met goede werkzame stoffen is een aanvullend serum niet nodig. Deze moisturizer kan je ook rondom je ogen gebruiken. Een aparte oogcrème kan je daarom ook in het schap laten staan. Let verder goed op de behoefte van je huid. Als je huid wat droger is, kan je aanvullend vaseline of een plantaardige olie gebruiken.”

En zonnebrandcrème?

“Ja! Gebruik elke dag na je moisturizer een zonnebrandcrème. Ongeveer 90 procent van de huidveroudering ontstaat namelijk door de zon.”

3 tips van Jetske Ultee

  1. “Let op met tea tree oil: het kan veel voor je huid doen, maar het kan de huid ook irriteren. Het is belangrijk om de pure olie te gebruiken, niet toegevoegd aan een crème, die je voor het gebruik verdunt met een olie zoals jojobaolie.”
  2. “Van vitamine C zijn enorm veel onderzoeken die aantonen dat het ingrediënt veilig en werkzaam is. Het stimuleert de vorming van collageen. Verder blijkt het acne, rosacea en pigmentvlekken te kunnen verminderen.”
  3. “Een goede basisverzorging bestaat uit een milde reiniger, toner, exfoliant (op basis van salicylzuur of glycolzuur), moisturizer en zonnebrandcrème. Meer heb je niet nodig.”

Tekst: Lian van Doorn