<-- NIET ACTIEF -->

Stemmingswisselingen, buikpijn, een zeurende rug en pijnlijke borsten – veel vrouwen kunnen tijdens of voor de menstruatie dit lijstje afvinken. Jij ook? Misschien kunnen supplementen of extra voedingstoffen dan voor verlichting zorgen. Wij vroegen het voedingsdeskundige Rinske van den Barg.

Kunnen supplementen of voedingsstoffen helpen bij mijn ongesteldheid?

Rinske van den Barg, voedingsdeskundige: “Tijdens of vóór de menstruatie kun je ongemakken ervaren zoals stemmingswisselingen, gespannen borsten of eetbuien. Bepaalde vitamines of kruiden kunnen de aanmaak en de activiteit van de vrouwelijke hormonen in het lichaam beïnvloeden. Voedingssupplementen kunnen op deze manier ondersteuning bieden. Zo kan extra vitamine B6 helpen bij ongemakken rond de menstruatie, zoals prikkelbare gevoelens of gespannen borsten. Vitamine B6 helpt ook bij vermoeidheid. Deze vitamine reguleert de aanmaak en de activiteit van hormonen in het lichaam, vooral van de vrouwelijke hormonen.”

“Ook het kruidensupplement zilverkaars wordt gebruikt bij ongemakken rondom hormoonwisselingen. De wortel werd traditioneel door indianen gebruikt tijdens de menstruatie en in de overgang. Monnikspeper is een ander kruidensupplement dat door vrouwen wordt gebruikt tijdens de menstruatie. Het bevat een aantal actieve stoffen zoals flavonoïden en linolzuur.”

“Gammalinoleenzuur (GLA) kan ondersteuning bieden bij ongemakken vóór de menstruatie, zoals stemmingswisselingen, gespannen borsten of eetbuien. Dit vetzuur komt voor in zaden van de teunisbloem, borage en zwarte bessen. GLA zit nauwelijks in de dagelijkse voeding. Het lichaam maakt GLA zelf aan uit linolzuur, dat wel veel voorkomt in voeding, zoals zonnebloemolie. In sommige situaties kan extra GLA tijdens de menstruatie zinvol zijn, maar meer onderzoek is nodig om dit te kunnen aantonen. Uit de praktijk blijkt dat het wel enkele maanden kan duren voordat je een gunstig effect van GLA merkt.”

Over weinig zaken kun je zo piekeren als je gezondheid. Gelukkig is er gezondNU’s medisch team. In de rubriek ‘Deskundige geeft advies’ vragen we aan experts tips over de meest uiteenlopende gezondheidsonderwerpen.