<-- NIET ACTIEF -->

De menstruatiecup, maandverband én tampons. Je gebruikt het zonder bij na te denken als je ongesteld bent. Volgens schattingen gebruiken we zelfs zo’n 9.000 tampons in ons leven. Een heleboel! Toch vraag je je weleens af: hoe veilig zijn ze?

In de rubriek Onder de loep behandelen we een fenomeen waar we van opkijken. Juist onderwerpen die zo simpel lijken, maar dat blijkbaar niet zijn. We vragen experts hun licht erop te schijnen om zo de zin van de onzin te onderscheiden. Deze keer in de spotlight: tampons. Kiezen voor een tampon tijdens je menstruatie is heel normaal, maar zijn ze wel echt veilig?

Gemak en minder geurtjes

Vaak verkiezen we het dragen van tampons boven maandverband vanwege het gemak. Een tampon verschuift niet tijdens het dragen en een maandverband soms wel. Dat maakt het fijner om mee te sporten, zwemmen en om bepaalde kleding te dragen. Andere voordelen zijn dat je meestal minder last hebt van irritatie, geurtjes en doorlekken. Toch kun je je met het oog op bloed, bacteriën en infecties afvragen of ze wel zo veilig zijn.

Kunnen tampons slecht zijn voor je gezondheid?

Barbara Havenith, gynaecoloog en arts voor functionele geneeskunde: “Als je ze voldoende vaak verwisselt en nooit langer maar liever korter dan acht uur draagt, is een tampon veilig. Al is er ook bij regelmatig verwisselen een zeer kleine kans op het krijgen van het Toxic Shock Syndrome (TSS), ook wel bekend als de tamponziekte. Als je een tampon regelmatig vergeet, is het dus beter om voor een ander alternatief te kiezen. Een vergeten tampon kan een enorm vervelend afscheiding en vieze geur veroorzaken.”

“Bij terugkerende vaginale infecties zoals candida of bij vrouwen met bacteriële vaginose die na onderzoek te weinig gunstige lactobacillen blijken te hebben in hun vaginale microbioom, raad ik tampons af. Tampons hebben een aanzuigende werking, ze zuigen niet alleen bloed op, maar ook de gunstige lactobacillen die na de menstruatie opnieuw de vagina moeten koloniseren. Maandverband of een menstruatiecup kunnen daarom soms een betere keuze zijn om te gebruiken. Als je toch liever tampons gebruikt is het gezonder om tampons van biologisch katoen te dragen. Bij de teelt van regulier katoen worden veel pesticiden gebruikt. De overblijfselen, de residuen, daarvan zouden nog in de tampon kunnen zitten en zo een negatieve werking kunnen hebben op je vaginale flora. Residuen van pesticiden werken als hormoonverstoorders.”

Arianne Lim, gynaecoloog bij het Maastricht UMC+: “Bij normaal gebruik, dus als je je aan de instructies houdt, zijn tampons heel erg veilig. Ze zijn niet bewezen gezonder of ongezonder dan andere middelen. De tamponziekte is bijvoorbeeld ook beschreven bij enkele vrouwen die de menstruatiecup gebruikten, maar dit blijft net als bij tampons wel heel zeldzaam. Er zijn situaties waarbij we het gebruik van tampons afraden. Als je net een operatie hebt gehad aan je vagina, baarmoedermond of baarmoederholte, kun je daar beter even mee wachten. De reden hiervoor is dat er tijdens zo’n ingreep vaak kleine wondjes ontstaan die moeten genezen. Dan is het verstandiger om niets vaginaal in te brengen.”

“Soms kan het gebruik van tampons heel erg pijnlijk zijn of niet goed mogelijk. Meld dit dan bij je huisarts. Meestal is er niets ernstigs aan de hand, maar de oorzaak zou kunnen liggen bij een restje maagdenvlies dat in de weg zit, of een verhoogde spanning in de spieren van de bekkenbodem. Dit soort problemen kunnen vaak goed verholpen worden.”